Swedbank: USA ja Hiina kaubanduskonflikt ohustab ka Eesti eksporti

BNS
Copy
Tootmine Ericsson Eesti tehases.
Tootmine Ericsson Eesti tehases. Foto: LIIS TREIMANN/PM/SCANPIX BALTICS

Swedbanki peaökonomisti Tõnu Mertsina hinnangul ohustab USA ja Hiina kaubanduskonflikt ka Eesti ekspordi väljavaadet.

«Kuigi käesoleva aasta esimesel kvartalil oli Eestis toodetud kaupade ekspordikasv võrdlemisi tugev – nii jooksev- kui püsivhindades 8 protsenti - on kasv eelmise aasta kahekohaliste kasvunumbrite kõrval aeglustunud,» ütles Mertsina pressiteate vahendusel.

Kõige enam suurenes eksport USA-sse, seda peamiselt mobiilsideseadmete väljaveo toel. USA osakaal esimese kvartali ekspordikasvus oli  81 protsenti, samal ajal kui EL liikmesriikide osakaal oli 35 protsenti. «Seega mõjutas USA ja sinna eksporditavad mobiilsideseadmed Eesti kaupade ekspordikasvu väga tugevasti,» märkis Mertsina.

Mertsina sõnul on Eesti tööstusettevõtete ekspordikasvu ootused lähikuudeks sel aastal järsult halvenenud. Samuti on jätkanud halvenemist nende ootused eksporditellimuste kohta. Aeglustunud on ka Euroopa kaubanduspartnerite kaupade impordikasv.

Kui Soome kaupade impordikasvu aeglustumine on toimunud järk-järgult juba pikemat aega, siis Rootsi ja Läti kaupade impordikasv on viimastel kuudel järsult allapoole liikunud, aeglustunud on ka Saksamaa impordikasv.

«Sel aastal prognoosime me nende riikide majanduskasvu aeglustumist. Kuigi USA majanduskasv oli veel esimeses kvartalist üle ootuste tugev, peaks ka selle suurriigi majanduskasv käesoleval aastal kokkuvõttes aeglasem, kui möödunud aastal, tulema,» märkis Mertsina.

«Kuigi maailma kaubandusmahu kasv on sel aastal langusesse läinud, näitavad tooraine- ja konteinervedude mahud paranemist. Samas on suureks ohuks maailmakaubandusele täna USA ja Hiina kaubanduskonflikti eskaleerumine. Maailmakaubanduse halvenemine mõjutab teatud viivitusega, läbi meie kaubanduspartnerite, ka Eesti eksporti ja majandust. Näiteks andis kaupade eksport eelmisel aastal Eesti jooksevhindades SKP-sse hinnanguliselt kolmandiku,» ütles Mertsina.

Koos ekspordikasvu aeglustumisega, on Eestis sel aastal aeglustunud ka kaupade impordikasv. Esimeses kvartalis suurenes kaupade eksport aastases võrdluses 4 protsenti.

«Oluline osa impordist kasutatakse tootmissisenditena ning kuna ekspordiosakaal on majanduses väga suur, siis liiguvadki ekspordi- ja impordikasvud sarnaselt. Eriti järsult aeglustuski esimeses kvartalis nende kaupade impordikasv, mida kasutatakse tootmissisenditena. Kuna eksport kasvas impordist kiiremini, mõjutas see positiivselt Eesti majanduskasvu,» ütles Mertsina.

Kaupade eksport suurenes wstatistikaameti teatel märtsis võrreldes eelmise aasta sama kuuga 8 protsenti ja import 5 protsenti, kaubavahetuse kasvu mõjutas Euroopa Liidu (EL) riikidega toimunud ekspordi ja impordi suurenemine.

Märtsis eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,2 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,4 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 177 miljonit eurot, mis oli 22 miljonit eurot väiksem kui möödunud aasta samal perioodil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles