Analüütik: Euroopa Liit «merkeliseerub»

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy Cannes'is.
Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy Cannes'is. Foto: SCANPIX

Saksamaa kantsleri Angela Merkeli domineeriv juhtimine võib saada Euroopa Liidule veel hukatuslikumaks kui valuutakriisi majanduslikud tagajärjed, leiab Berliinis ja USAs tegutsev poliitikaanalüütik Paul Hockenos.

«Mitte just palju aega tagasi oli Euroopa Liidu poliitiline juht Prantsusmaa, ja Saksamaa oli majandusmootor, «Nüüd,» märkis veebruaris endine Euroopa Komisjoni president Romano Prodi, on Merkel «see, kes otsustab, ja Sarkozy annab pressikonverentse, et neid otsuseid selgitada»,» kirjutas Paul Hockenos USA ajakirjas Foreign Policy, vahendas ERR Uudised.

«Väljavaade on trahvide, karistuste, reeglite ja pulbitseva vimma rõõmutu liit tsentristliku eliidiga, kes juhib ELi kõikjal Euroopas leiduvate parem- ja vasakpopulistide üha ahenevas piiramisrõngas,» tsiteerib Hockenos Guardiani autorit Ian Traynorit, analüütiku hinnangul on Merkeli esimene reaktsioon, et euroala kriis tuleb peatada Euroopa valuuta ja finantspoliitika germaniseerimise abil, lühinägelik ja pöörane: kuigi kõik annab tunnistust vastupidisest, kinnitab Merkel, et see, mis on hea Saksamaale, on hea ka kõigile teistele.

Maailma liidrid keelitavad Merkelit tegema kõik temast sõltuva, et globaalne katastroof ära hoida, ning ta teeb seda koos Sarkozyga üle praegu täiesti tähtsusetute Euroopa «valijate», keda oleks küll õigem nimetada «alamateks», peade, nendib Hockenos.

«Aga vähemalt on Henry Kissingeril nüüd see üks ja ainus Euroopa telefoninumber, mida ta oli kaua aega tahtnud saada, see on 49-30-40002526 - kantsler Merkeli büroo,» lõpetab Hockenos artikli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles