USA saadab Lähis-Itta täiendavaid jõude (2)

Copy
San Antonio klassi USA mereväe transpordilaev. Sama tüüpi aluse USS Arlington saadab Pentagon Lähis-Itta.
San Antonio klassi USA mereväe transpordilaev. Sama tüüpi aluse USS Arlington saadab Pentagon Lähis-Itta. Foto: Buzzfoto/Scanpix

Pentagon saadab Lähis-Itta mereväe transpordilaeva ja raketipatarei Patriot, millega tugevdatakse väidetava Iraani rünnakuohu tõttu piirkonda lähetatud lennukikandja lahingurühma.

USS Arlington, mille pardal on mereväelased, amfiibsõidukid, dessantalus, kopterlennuk ja raketipatarei Patriot, ühineb lennukikandja Abraham Lincoln lahingurühma ja pommitajatega B-52, mis suundusid Pärsia lahte luureandmete põhjal, mille kohaselt plaanib Iraan piirkonnas teatud rünnakut.

Samm astuti vastuseks märkidele Iraani kõrgendatud valmisolekust viia läbi ründeoperatsioone USA vägede ja huvide vastu, on öeldud Pentagoni tänases avalduses.

«Kaitseministeerium jälgib endiselt pingsalt Iraani režiimi tegutsemist, nende sõjaväge ja käsilasi,» lisatakse selles.

«Ühendriigid ei taotle konflikti Iraaniga, kuid me oleme valmis kaitsma USA vägesid ja huvisid selles piirkonnas.»

Lincolni rühma ja pommitajate saatmisest teatas pühapäeval president Donald Trumpi riikliku julgeoleku nõunik John Bolton, kelle sõnul on tegemist selge ja üheselt mõistetava sõnumiga Iraanile, kui see peaks kavandama USA või selle partnerite vastu piirkonnas mingit rünnakut.

Washington ei ole väidetava ohu iseloomu täpsustanud, pälvides kriitikat ülereageerimise ja pingete tarbetu kruvimise eest regioonis.

Iraan nimetas Lincolni saatmist vanaks uudiseks, kuid tegi mõni aeg hiljem teatavaks, et loobub osast oma kohustustest 2015. aasta tuumaleppes, millest Washington mullu taandus.

Trump ise teatas neljapäeval, et on valmis läbirääkimisteks Iraani juhtkonnaga.

«Mida ma Iraani poolt sooviks näha -- ma tahaksin, et nad mulle helistaksid,» ütles Trump ajakirjanikele Valges Majas. 

«Me ei soovi, et neil oleks tuumarelvad -´seda ei ole liiga palju tahta,» lausus ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles