Briti ekspert: Putini režiim on paradoksaalselt nii tugev kui rabe

BNS
Copy
Vene president Vladimir Putin oma kunagise õpetaja Vera Gurevitšiga.
Vene president Vladimir Putin oma kunagise õpetaja Vera Gurevitšiga. Foto: AFP/SCANPIX

Vene presidendi Vladimir Putini režiim on paradoksaalselt nii tugev kui ka rabe ja oma lõpu poole triiviv, ütles Briti ekspert Vene julgeolekuteenistuste, organiseeritud kuritegevuse ja luure alal Mark Galeotti usutluses BNS-ile. 

«Tugev selles osas, et puudub tõsine väljakutse režiimile ja Putini isiklikule kontrollile selle üle,» lausus Galeotti, kes osaleb 17. mail Tallinnas algaval Lennart Meri konverentsil, mida korraldab Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus (RKK). 

Venemaa valitseva režiimi rabedus seisneb konsultatsioonifirma Mayak Intelligence direktori sõnul aga vastupanu- ja arenemisvõime puudumises kasvava rahulolematuse ajajärgul. 

Režiim on oma lõpu poole «triivimas selles mõttes, et ma tunnen, et Putin ise on väsinud, suurest osast oma tööülesannetest eemaldunud ja otsimas mingit kombinatsiooni põhiseadusreformist ja usaldusväärsest järeltulijast, mis lubaks tal taanduda riigi igapäevasest juhtimisest», sõnas Galeotti BNS-ile. 

«Mind rabab kõikehaarav tunne ajastu lõpust, mida ma kohtan Moskvas, kus poliitiline eliit suhtub kinnismõtteliselt putinismi loojangusse isegi juhul, kui nad ei ennusta selle peatset saabumist,» lausus ka Briti mõttekoja Royal United Services Institute (RUSI) heaks töötav Venemaa-ekspert.  

RKK korraldatav Lennart Meri konverents «Üks minevik, mitu tulevikku» toob 17.-19. maini Tallinnasse välis-, kaitse- ja julgeolekupoliitika üle arutlema nii praegused riigijuhid, poliitikakujundajad ja tuntud mõttekodalased kui ka noored tulevikutegijad kogu maailmast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles