Tõnu Kaljuste võitis uhke auhinna

Kultuuritoimetus
Copy
Tallinn, 21.08.2018 Dirigent Tõnu Kaljuste. FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA
Tallinn, 21.08.2018 Dirigent Tõnu Kaljuste. FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA Foto: Mihkel Maripuu

Reedel anti Šveitsis Luzernis pidulikul galal Tõnu Kaljustele üle rahvusvaheline klassikalise muusika auhind nüüdismuusika kategoorias. International Classical Music Awardsi (ICMA) auhinna pälvis Arvo Pärdi nelja sümfoonia plaadistuse eest koos NFMi Wrocławi filharmooniaorkestriga (ECM).

Žürii hinnangul on Kaljuste olnud paljude aastate jooksul üks viljakamaid ning mõjukamaid Pärdi muusika interpreteerijaid. Tema nelja sümfoonia eristuv käsitlus ei väljenda mitte ainult rännakut läbi eri loomestiilide, vaid helilooja otsirännakute sügavat mõistmist.

International Classical Music Awardsi (ICMA) auhinna pälvis Tõnu Kaljuste Arvo Pärdi nelja sümfoonia plaadistuse eest koos NFMi Wrocławi filharmooniaorkestriga (ECM).
International Classical Music Awardsi (ICMA) auhinna pälvis Tõnu Kaljuste Arvo Pärdi nelja sümfoonia plaadistuse eest koos NFMi Wrocławi filharmooniaorkestriga (ECM). Foto: Tõnu Kaljuste / FB

Žüriisse kuulus 17 maailma mainekaimate muusikaajakirjade peatoimetajat.

FB postituses kirjutas Tõnu Kaljuste: «Ma tahaksin avaldada tohutut tänu kõigile National Forum of Music Wroclawi muusikutele ja manageridele Natalia Klingbajlile ja Andrzej Kosendiakile ning produtsendile Andrzej Sasinile.  Koos plaadifirmaga ECM ja Manfred Eicheriga tervitame me Arvo Pärdi sümfooniaalbumi edu.

Ma tean, et Arvo Pärt on vahel ebamugav materjal oma nooruslike heliteostega ja vaevalt see auhind seda ebamugavust kahandab. Aga ma loodan, et neid nelja sümfooniat ei nähta pelgalt Arvo Pärdi loomingulise raja kirjeldusena, vaid ka imelise üldistusena Pärdi põlvkonna muusikalisele mõttele. Minu südamlik tänu Arvo Pärdile ja Rahvusvahelistele Klassikalise Muusika Auhindadele selle au eest!»

ICMA žürii tunnustas veel üht eestlast, bariton Lauri Vasarat. Videokategoorias anti auhind «Figaro pulmale», kus Vasar on peaosas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles