Le Peni kahtlustatakse kokkumängus välisagendiga (4)

Copy
Steve Bannon ja Merine Le Pen.
Steve Bannon ja Merine Le Pen. Foto: Philippe Huguen / AFP / Scanpix

Prantsusmaa endine minister ja mitmed parlamendisaadikud nõuavad juurdlust Rahvusrinde juhi Marine Le Peni ja USA presidendi Donald Trumpi endise peastrateegi Steve Bannoni sidemete osas.

Endine kaubandusminister Frédéric Lefebvre nõuab Prantsuse parlamendis juurdluse algatamist, et selgitada välja, kas Le Peni erakond on süüdi kokkumängus välisjõuga.

Lefebvre tegi pöördumise avalikus kirjas Prantsuse parlamendi justiits- ja välisasjade komisjonidele pärast seda, kui telekanal France 2 oli paljastanud lähedased sidemed Le Peni ja Bannoni vahel.

France 2 näitas varem avalikustamata kaadreid USA dokumentalisti Alison Klaymani filmist, kus on näha Le Peni kaasat Louis Aliot`d ja partei vanemametnikke tegemas Bannonile ettepanekut, et viimane võiks osaleda kohtumistel Le Peni ja kõrgete Prantsuse tsiviilametnike vahel.

Mitmed parlamendi konservatiivsed, tsentristlikud ja vasakpoolsed liikmed ning senaatorid nõuavad nüüd selgust, kas Rahvusrinde sidemed Bannoniga kujutasid endas ebaseaduslikku sekkumist Prantsuse valimistesse.

Lefebvre märkis avalikus kirjas, et Rahvusrinde osas tuleks algatada juurdlus kahtlustatuna kokkumängus välisagendiga, milles olid kaasosalised ka kõrgemad tsiviilametnikud.

Lisaks süüdistati kirjas Le Peni erakonda Prantsusmaa huvidele vastukäivas käitumises, lastes Donald Trumpi esindajal osaleda kohtumistel Prantsuse tsiviilteenistujate, prefektide ja saadikutega. Lefebvre lisas kirjas, et Bannon on tuntud Euroopa Liidu vastane, kes on lubanud Liitu selle südames rünnata.

Le Pen väitis, et üleskutse juurdluse algatamiseks on lihtsalt president Emmanuel Macroni erakonna poliitiline käik eesmärgiga taastada oma kahanevat toetust. Rahvusrinne ja Macroni En Marche! on eesootavate Euroopa Parlamendi valimiste eel üsna võrdse toetusega ja ühe küsitluse kohaselt on Le Peni erakond väikest edu saavutamas.

«Steve Bannon ei ole organiseerinud Rahvusrindele Ameerika rahastust,» lausus Le Pen, lisades, et sai siiski Bannonilt väga head nõu Prantsusmaal raha kogumiseks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles