Kaks Saudi naftatankerit said sabotaažis tõsiseid kahjustusi

Copy
Naftatanker Pärsia lahes.
Naftatanker Pärsia lahes. Foto: MOHAMED AL HWAITY / REUTERS / SCANPIX

Riyad teatas, et eile sabotaaži ohvriks langenud kaks riigi naftatankerit said intsidendis tõsiseid kahjustusi.

Saudi Araabia energeetikaminister teatas, et eile Araabia Ühendemiraatide vetes sabotaaži ohvriks langenud kaks naftatankerit said tõsiseid kahjustusi.

Üks alustest oli teel laadimispunkti, kust see oleks pidanud võtma peale USAsse suunduva toornafta lasti. Rünnak ei toonud kaasa inimohvreid ega põhjustanud naftaleket, kuid kahe aluse struktuurid said selles tõsiselt kahjustada, lausus minister Khalid al-Falih täna.

Eile teatas AÜE välisministeerium, et riigi territoriaalvetes toimunud sabotaažioperatsiooni raames võeti sihikule neli alust, kuid ei pakkunud selgitust sabotaaži olemuse kohta.

Mõned tunnid hiljem väljastasid Iraani ja Liibanoni meediaväljaanded valeteated lähedalasuvas Fujairah sadamas toimunud plahvatuse kohta.

USA välisminister Mike Pompeo tühistas visiidi Moskvasse ja suundus Brüsselisse, et arutada Euroopa ametnikega Iraani küsimust. Homme kohtub Pompeo Sotšis president Vladimir Putini ja välisminister Sergei Lavroviga.

Ameerika Ühendriigid hoiatasid varem, et Iraan ja selle liitlased võivad võtta sihtmärgiks regiooni meretranspordi ja saatsid aluste kaitsmiseks Pärsia lahe piirkonda lennukikandja koos B-52 pommitajatega. Neile lisaks saadavad Ühendriigid piirkonda ka Patriot-rakettide patarei ja dessantlaeva.

AÜE välisministeeriumi teatel tegelevad juhtumi uurimisega kohalikud ja rahvusvahelised organid. Regioonis opereeriv USA mereväe 5. laevastik ei ole toimunu kohta kommentare väljastanud.

Iraani välisministeeriumi kõneisik nimetas juhtunut jubedaks ja murettekitavaks ning kutsus üles intsidenti uurima.

Fujairah sadam paikneb umbes 140 kilomeetrit Hormuzi väinast kagu suunal. Hormuzi väina läbib umbes kolmandik kogu maailma meritsi kulgevatest naftatarnetest. Iraan on ähvardanud korduvalt, et võib sanktsioonide jätkudes Hormuzi väina sulgeda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles