Rootsi avab uuesti Assange´i vägistamisjuurdluse

Copy
Julian Assange.
Julian Assange. Foto: Victoria Jones / PA Wire/PA Images / Scanpix

Rootsi avab uuesti 2010. aasta vägistamisuurimise WikiLeaksi asutaja Julian Assange´i suhtes, teatas prokuratuur täna. 

«Otsustasin täna uurimise uuesti avada. Endiselt on alust kahtlustada, et härra Assange pani toime vägistamise,» ütles riigiprokuratuuri asejuht Eva-Marie Persson ajakirjanikele.

«Nüüd, kui ta on Ecuadori saatkonnast lahkunud, on juhtumi tingimused muutunud ja ma olen arvamusel, et tingimused on taas sellised, et jätkata asja uurimist,» ütles Rootsi prokurör.

Persson ütles, et loodetavasti kuulatakse Assange uuesti üle. Prokurör kavatseb enda sõnul paluda lähiajal Rootsi kohtul võtta WikiLeaksi asutaja vahi alla ja väljastada Euroopa vahistamismäärus.

Eva-Marie Persson.
Eva-Marie Persson. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / SCANPIX

WikiLeaksi asutaja pages Ecuadori Londoni saatkonda 2012. aasta juunis, et vältida väljaandmist Rootsile, kus teda taheti üle kuulata seoses seksuaalse kallaletungi kahtlusega.

Üks Rootsis algatatud juurdlus on lõpetatud, kuid teine juurdlus seisis külmutatuna alates 2017. aastast seoses Assange`i kättesaamatusega Rootsi võimudele.

Üheksa aasta taguse vägistamisuurimise taasavamine WikiLeaksi asutaja Julian Assange´i suhtes annab talle võimaluse oma nime puhtaks pesta, ütles WikiLeaksi toimetaja täna. 

Kristinn Hrafnsson lisas avalduses, et Rootsile on avaldatud poliitilist survet Assange´i uurimise taasavamiseks.

Briti võimud vahistasid Assange'i 11. aprillil pärast seda, kui Ecuador oli tühistanud talle antud asüüli. Assange vahistati nii kautsjonitingimuste rikkumise eest kui ka USA väljaandmistaotluse alusel.

Praegu kannab ta Londoni vanglas ligi aastast vanglakaristust, võideldes samal ajal Ühendriikidele väljaandmise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles