Briti välisminister hoiatas juhusliku konflikti eest Pärsia lahel

Copy
Briti välisminister Jeremy Hunt võõrustamas 8. mail Londonis USA välisministrit Mike Pompeod.
Briti välisminister Jeremy Hunt võõrustamas 8. mail Londonis USA välisministrit Mike Pompeod. Foto: Reuters / Scanpix

Briti välisminister Jeremy Hunt hoiatas täna seoses USA ja Iraani vaheliste pingete kasvuga «juhusliku» konflikti eest Pärsia lahel. 

«Oleme väga mures, et seoses olukorra eskaleerumisega võib puhkeda juhuslik konflikt, mida kumbki pool ei kavatse, kuid mis võib viia konfliktini,» ütles Hunt Brüsselis Euroopa Liidu välisministrite kohtumisele saabudes. 

«Minu hinnangul vajame rahuperioodi, tagamaks, et kõik mõistavad, mida teine pool mõtleb ja kõige rohkem peame tagama, et me ei aseta Iraani tagasi tuumarajale, sest kui Iraan saab tuumariigiks, tahavad sama tõenäoliselt ka tema naabrid,» sõnas Briti välisminister.

Hunti sõnul on Lähis-Ida juba praegu maailma kõige ebastabiilsem piirkond ja uus konflikt oleks tohutu samm vales suunas. 

Saudi Araabia teatas täna, et kaks riigi naftatankerit said Araabia Ühendemiraatide ranniku lähedal «sabotaažirünnakus» oluliselt kannatada.

AÜE regionaalliitlased mõistsid hukka eilse väidetava sabotaaži neljale laevale AÜE sadamalinna Fujairah' lähistel.

AÜE ametiisikud on keeldunud sabotaažiakti iseloomu täpsustamast, kuid USA on hoiatanud laevu, et Iraan ja selle käsilased võivad rünnata regiooni mereliiklust.

Iraan teatas eelmisel nädalal, et peatab aasta pärast USA lahkumist tuumaleppest ja uute sanktsioonide kehtestamist osa oma leppe järgseid kohustusi. 

Teherani ultimaatum tuli aasta pärast USA presidendi Donald Trumpi teadaannet Ühendriikide lahkumisest tuumaleppest. Washington kehtestas seejärel mullu augustis ja novembris kahes järgus Iraanile uuesti karmid majandussanktsioonid.

Washington on saatnud Iraani rünnakuohule viidates Pärsia lahele lennukikandja ja pommitajad B-52 ja saadab neile lisaks piirkonda ka Patriot-rakettide patarei ja dessantlaeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles