Bloomberg: USA pani Türgile ette S-400 ost 2020. aastasse lükata (1)

BNS
Copy
S-400 õhutõrje raketisüsteemid.
S-400 õhutõrje raketisüsteemid. Foto: Sputnik/Scanpix

Washington on pöördunud Türgi võimude poole ettepanekuga lükata Vene õhutõrjesüsteemide S-400 soetamine edasi 2020. aastani, teatas eile informeeritud allikatele viidates agentuur Bloomberg.

Viivitus aitaks NATO liitlastel USA-l ja Türgil jõuda kompromissini Venemaalt S-400 süsteemide ostmise osas, andes Ankarale võimaluse vältida Ühendriikide sanktsioone. 

USA ja Türgi võimude vahel jätkub vaidlus Vene õhutõrjesüsteemide tarnimise üle. Washingtoni hinnangul ei ole need ühitatavad NATO kaitsesüsteemide ja USA varghävitajatega F-35, mida Türgi samuti loodab osta. 

USA on väljendanud ka kartust, et raketitehing võib paljastada Venemaale F-35 süsteemid ja need muutuvad Vene õhutõrjele nähtavaks.

Washingtoni survest hoolimata on Ankara korduvalt rõhutanud, et ei kavatse Venemaaga sõlmitud leppest taganeda. 

Ka Vene sõjalis-tehnilise koostööga tuttav allikas kinnitas Interfaxile, et leping S-400 tarnimisest Türgile on jõus. 

«Mingeid muudatusi pole. Käib kokkuleppe realiseerimine ning ettevalmistus S-400 tarnimiseks Türki,» märkis allikas, kommenteerides Saksa ajalehe Bild artiklit, mille kohaselt plaanib Ankara Venemaaga sõlmitud leppest taganeda. 

Türgi ostab Venemaalt 2,5 miljardi dollari eest neli diviisikomplekti õhutõrje raketisüsteeme S-400.

7. mail teatas Vene allikas, et Türgi sõjaväebaaside ettevalmistamist S-400 kasutamiseks kavatsetakse alustada juunis. Esimesed tarned on kavandatud juuliks. Moskva on lubanud kõik süsteemid Türgile sel aastal üle anda. 

Türgi kaitseminister Hulusi Akar ütles märtss, et S-400 paigaldamine algab 2019. aasta oktoobris. 

Õhutõrje raketisüsteemid S-400 Triumf on suutelised tabama kuni 400 km kaugusel asuvaid aerodünaamilisi sihtmärke ning kuni 60 km kaugusel asuvaid ballistilisi sihtmärke, mis lendavad kiirusega kuni 4,8 kilomeetrit sekundis kõrgusel mõnest meetrist kuni mitmekümne kilomeetrini.

Venemaa on sõlminud lepingud S-400 tarnimiseks ka Hiina ja Indiaga. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles