Põhja-Korea nõuab USA arestitud kaubalaeva tagastamist

BNS
Copy
Ühendriikide poolt hõivatud Põhja-Korea kaubalaev.
Ühendriikide poolt hõivatud Põhja-Korea kaubalaev. Foto: SCANPIX

Põhja-Korea nõudis teisipäeval Washingtonilt tagasi ühte kaubalaeva, mille USA eelmisel nädalal sanktsioonide rikkumise tõttu arestis.

USA justiitsministeerium teatas reedel, et võttis enda kontrolli alla Põhja-Koreas registreeritud kaubalaeva M/V Wise Honest üks aasta pärast seda, kui see Indoneesias kinni peeti. Ministeeriumi sõnul võttis ta laeva enda kontrolli alla tegevuste eest, mille eesmärk oli sanktsioonidest möödahiilimine.

USA polnud sanktsioonide rikkumise eest varem Põhja-Korea laevu arestinud. Seni mängisid nad rahvusvahelistes vetes kassi ja hiire mängu, kus Põhja-Korea laevad üritasid vahelejäämise vältimiseks oma laevu varjata, vahetasid nende lippe ning lülitasid välja oma signaalisaatjaid.

Põhja-Korea välisministeeriumi esindaja kritiseeris teisipäeval USA sammu. Tema sõnul rikkus see otseselt selle leppe vaimu, milles USA president Donald Trump ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un eelmise aasta juunis Singapuris kokku leppisid.

«Ühendriigid tegid ebaseadusliku röövimise, kui nad ÜRO julgeolekunõukogu sanktsiooniresolutsioonidele tuginedes meie kaubalaeva arestisid,» ütles esindaja Põhja-Korea uudisteagentuurile KCNA.

Samm oli «pikendus USA kalkulatsioonist» suruda Pyongyang maksimaalse surve poliitikaga põlvili, lisas ta.

«USA peab mõistma oma gangsterilaadse käitumise tagajärgi... ning tagastama meile meie laeva viivitamatult.»

Põhja-Koreale kehtib tema tuuma- ja raketiprogrammi tõttu mitu ÜRO julgeolekunõukogu sanktsioonide paketti. 

Teade laeva arestimisest tuli ajal, mil Pyongyang lühimaarakette katsetas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles