Kevadtorm jättis pool tosinat põdravasikat emata (4)

Kelli Põlendik
, lemmik.postimees toimetaja
Copy
Põdravasikate toitmine
Põdravasikate toitmine Foto: Eestimaa Loomakaitse Liit / Facebook

Eestimaa Loomakaitse Liit (ELL) sai suurõppuse Kevadtorm jooksul teateid kokku kuue emata jäänud põdravasika kohta. Viis väikest looma on nüüd loomakaitsjate hoole all, ent kuues putkas metsa ja temast pole siiani jälgegi. 

Esimesed teated üksi jäänud noorloomadest saabusid möödunud teisipäeval, mil ühest Ida-Virumaa koduaiast leiti kaks põdravasikat, kelle keskkonnaamet Elistvere loomaparki hoiule organiseeris. Sinna jõudis üleeile õhtul ka kolmas hädaline.

Nädala lõpus saabus aga info veel kolme ringi uitava põdravasika kohta. Kaks neist saadi küll kätte, ent üht leida ei õnnestunudki. ELL proovis abi otsida erinevatelt ametkondadelt, ent tulemusteta. Samuti ei olnud võimalik valvesse jätta sõdureid, kes oleksid saanud emaslooma võimalikust naasmisest teatada. Veel sama päeva õhtul saabusid kohale ka jahimehed, kuid põdravasikat ei leitudki.

Kaks kinni püütud põdravasikat prooviti esialgu metsa tagasi viia lootuses, et nende ema välja ilmub. Erinevate metsloomaspetsialistide hinnang olukorrale oli aga, et sellises situatsioonis ema naasmist oodata ei maksa. Imeloomade Seltsiga koostöös viidi pisikesed põdrad seetõttu metsloomade taastuskeskusesse. Appi tõttasid ka suurfirmad, kes saatsid vasikate toitmiseks spetsiaalset piimapulbrit ja lutipudeleid ning panid oma õla alla, et loomadele õueaedik ehitada. 

«Transpordi käigus oli väga õõvastav näha igal pool rasketehnikat. Teede peal kolonnid, millest möödasaamine kitsastel auklikel teedel oli võimatu,» kirjeldas ELL olukorda. «Ütleme, et päris palju aega kulus nende taga aeglaselt sõitmisele, samas oli iga minut arvel. Ettekujutus sellest, kuidas selline tehnika, müra ja loendamatu hulk sõdureid metsas loomadele mõjuda võis, on õudne.»

ELL palub siiski meeles pidada, et tavaolukorras üksi metsas olev loomalaps ei tähenda, et ema on ta hüljanud. Põdravasikad jäetaksegi üksi ja ema käib neid aeg-ajalt toitmas. «Need päästetud põdravasikad on suur erand, kuid muul ajal palume neid mitte häirida ega kaasa võtta. Sama on jänesepoegade, kakkude ja kitsedega. Kui te pole kindel, mida teha, siis helistage meile ja juhendame,» manitsevad loomakaitsjad inimesi rahulikult mõtlema.

ELL kutsub inimesi üles allkirjastama petitsiooni, mille eesmärk on Kevadtorm praegusel kujul lõpetada ning õppuste toimumine muusse aastaaega viia. Petitsioonile saab allkirja anda SIIN.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles