Urmas Paet: Euroopa sõjavaba ajaloo jätk

Urmas Paet
, Euroopa Parlamendi liige (RE)
Copy
NATO riikide välisministrid kohtusid aprilli algul Washingtonis, et väljendada alliansi kindlat soovi seista vastu mistahes uutele ohtudele.
NATO riikide välisministrid kohtusid aprilli algul Washingtonis, et väljendada alliansi kindlat soovi seista vastu mistahes uutele ohtudele. Foto: JOSHUA ROBERTS

Eesti riigi olulisim julgeolekugarantii NATO sai just 70aastaseks. See aeg on olnud edukas, sest võimalike vaenlaste heidutamise kui oma peaeesmärgiga on NATO edukalt toime tulnud.

NATO olemasolu on vältinud uut sõda Euroopas, samuti on ta näinud oma ajaloolise põhivastase Nõukogude Liidu kokkukukkumist. Külma sõja lõpp tõi kaasa NATO märkimisväärse muutumise, aga mitte laialisaatmise, nagu kohati eeldati. NATOga on liitunud Nõukogude Liidu mõju alt pääsenud riigid ja suurem osa Balkani riike.

NATO ülesanded pole lihtsamaks muutunud. Peale klassikaliste riskide on lisandunud julgeolekuohud ja pinged alliansis, millest tuleb kiiresti üle saada. See nõuab kõigi liikmesriikide tahet ja pingutust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles