1980ndatel salaoperatsioonil lapse saanud Briti politseinikult nõutakse kahjutasu

Copy
Londoni politseinikud 1981. aastal. Pildil kujutatud ametnikud pole loos kirjeldatud juhtumiga seotud.
Londoni politseinikud 1981. aastal. Pildil kujutatud ametnikud pole loos kirjeldatud juhtumiga seotud. Foto: Rights Managed / Illustrated London News Ltd/Mar / Scanpix

Suurbritannias algab kohtuasi endise politseiniku suhtes, kes sai salaoperatsiooni täites lapse ning hülgas ta hiljem.

Endise politseiniku Bob Lamberti poeg kaebas Londoni politsei kohtusse ning väitis, et sai psühholoogilise trauma, kui avastas, et tema isa polegi vasakäärmuslane vaid hoopis salastatud ülesannet täitnud politseinik. Politsei üritab kohtuasja kaasata ka Lamberti enda. Kui see peaks õnnestuma, võib kohus endiselt politseinikult välja nõuda kahjutasu.

Lambert varjas 1980ndatel töö tõttu oma isikut, et infiltreeruda vasakäärmusliku protestirühmituse ridadesse. Selleks lõi ta omale libaidentiteedi ning väitis, et on vasakäärmuslasest meeleavaldaja.

1984. aastal alanud operatsiooni käigus tekkis tal suhe toona 22-aastase rühmituse liikme Jacquiga ning neil sündis 1985. aastal laps. Jacqui ei teadnud, et Lamberti näol on tegu politseinikuga.

1988. aastal väitis Lambert, et peab põgenema Hispaaniasse, sest politsei võib üritada teda loomaõiguslasena toime pandud kuritegude eest vahistada. Tegu oli valega, et operatsioon ilma kahtlust äratamata lõpetada. Tegelikkuses jätkas ta teisel ametikohal tööd Londoni politseis.

Kui salaoperatsiooni ajal oli Lambertil suhe Jacquiga, siis tegelikkuses oli politseinik sel ajal abielus ning tal oli kaks last. Lambert varjas oma abielu Jacqui eest.

Pärast mehe kadumist pidi Jacqui last üksinda kasvatama. Neil polnud mingit kontakti kuni 2012. aastani, mil naine luges ajalehest lugu Lamberti tööst agendina ning otsis mehe üles. Poeg sai oma isa kohta tõe teada 26-aastaselt.

Avastus traumeeris Jacquid ning 2014. aastal maksis Londoni politsei talle 400 000 naela (461 000 euro) suuruse kahjutasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles