Pompeo: leppisin Putiniga kokku Süüria rahuprotsessiga edasiliikumises

Copy
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja USA välisminister Mike Pompeo teisipäeva õhtul Sotšis Putini residentsis kätlemas.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja USA välisminister Mike Pompeo teisipäeva õhtul Sotšis Putini residentsis kätlemas. Foto: EPA/Scanpix

USA ja Venemaa jõudsid kokkuleppele Süüria sõjale poliitilise lahenduse leidmist ümbritseva patiseisu murdmise viisides, ütles Ühendriikide välisminister Mike Pompeo pärast Vene presidendi Vladimir Putiniga peetud kõnelusi. 

«On olemas ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooniga 2254 seotud poliitiline protsess, mis on takerdunud ja ma arvan, et me saame nüüd alustada üheskoos tööd selle lahtiharutamiseks,» ütles Pompeo ööl vastu kolmapäeva ajakirjanikele enne äralendu Sotšist. 

Ühendriikide välisministri sõnul oli Süüria üks tema ja Putini kohtumise peateemasid ning mõlemad avaldasid toetust Süüria sõjajärgset põhiseadust koostama asuva põhiseaduskomisjoni moodustamisele.

«Meil oli väga viljakas vestlus edasiliikumisteede üle Süürias - asjad, mida me saame koos teha, kus meil on jagatud huvid poliitilise protsessi edasiviimise teemal,» sõnas Pompeo.

Ta avaldas lootust, et Ühendriikidel ja Venemaal õnnestub «viia protsessi edasi vähemalt esimese sammu astumise ehk selle komisjoni loomisega». 

Pompeo ütles ka, et Venemaa ja USA arutasid ka teisi koostöövaldkondi Süürias, mida ta ei saa avalikustada. 

Venemaa on Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimi tähtsaim liitlane ja USA on toetanud kaheksa aastat kestnud sõjas poliitiliselt Assadi vastu võitlevaid mässulisi ning sõjaliselt äärmusrühmitusega Islamiriik (IS) võidelnud relvarühmitust Süüria Demokraatlikke Jõud (SDF)

2015. aastal ÜRO Julgeolekunõukogu ühehäälse heakskiidu saanud resolutsioon 2254 kutsub alustama ÜRO toetusega süürlaste juhitud poliitilist protsessi. 

Järjestikused ÜRO Süüria eriesindajad on olnud raskustes põhiseaduskomisjoni moodustamisega, sest Süüria režiim ei ole nõustunud nimekirjaga opositsiooni esindajatest ja sõltumatutest ekspertidest, kes peaksid hakkama sellesse kuuluma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles