Guaidó süüdistas Venezuela režiimi püüetes rahvusassambleed vaigistada

Copy
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó teisipäeval Caracases pressikonverentsil.
Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó teisipäeval Caracases pressikonverentsil. Foto: Reuters / Scanpix

Venezuela opositsioonijuht Juan Guaidó süüdistas teisipäeval president Nicolás Maduro valitsust püüetes rahvusassambleed vaigistada pärast seda, kui julgeolekujõud hõivasid parlamendihoone ja blokeerisid seadusandjate tee hoonesse.   

Opositsiooni enamusega rahvusassamblee saadikud plaanisid arutada Maduro režiimile lojaalse ülemkohtu esitatud süüdistusi mitmele seadusandjale Guaidó 30. aprilli nurjunud ülestõusu toetamises. 

Opositsiooniliidri sõnul rahvuskaardi ja julgeolekuteenistuse SEBIN agendid «okupeerisid sõjaliselt» rahvusassamblee hoone, kasutades «toorest jõudu». Guaidó sõnul ei ole julgeolekuametnike tegevus veenev. 

Tema sõnul on rahvusassamblee Venezuela ainus «legitiimne organ, mida üle maailma tunnustatakse», režiim seevastu on lasknud käiku tagakiusamise ja pantvangide võtmise. 

Võimud on rakendanud pärast Guaidó katset kutsuda esile sõjaväe ülestõus Maduro režiimi vastu sunnimeetmeid nende opositsiooni seadusandjate vastu, kes avaldasid 35-aastasele rahvusassamblee spiikrile toetust. 

Ülemkohus on esitanud 14 parlamendisaadikule süüdistuse seotuses ülestõusuga ja kuulutanud nad reeturiteks. 

Rahvusassamblee asespiikri Edgar Zambrano vahistasid SEBIN-i agendid eelmisel nädalal ja ülemkohus on esitanud talle süüdistuse «riigireetmises, vandenõus ja kodanikuallumatuses». 

Üks süüdistuse saanud seadusandja põgenes Colombiasse ja veel mitu varjavad end Venezuelas asuvates diplomaatilistes esindustes. 

Seadusandja Manuela Bolivar ütles AFP-le, et julgeolekuametnikud tõkestasid sissepääsu rahvusassamblee hoonesse, «kasutades ettekäänet, et rajatises on lõhkekeha». 

Guaidó kinnitas teisipäeval, et katkestus rahvusassamblee töös kujuneb ajutiseks. «Homme peame taas istungit, tuleme uuesti kokku ja laseme režiimil otsustada, kas see tahab jätkata poliitilise harakiri vormiga,» lausus ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles