Pompeo: USA ja Venemaa jagavad Põhja-Korea osas samu eesmärke

Copy
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un 25. aprillil Vene Kaug-Idas Vladivostokis kohtumas.
Vene president Vladimir Putin (paremal) ja Põhja-Korea liider Kim Jong-un 25. aprillil Vene Kaug-Idas Vladivostokis kohtumas. Foto: AP/Scanpix

USA ja Venemaa jagavad Põhja-Korea osas samu eesmärke ajal, kui Washington püüab saavutada Pyongyangiga kokkulepet tuumadesarmeerimises, ütles USA välisminister Mike Pompeo pärast kohtumist Vene presidendi Vladimir Putiniga. 

«Ma arvan, et me jagame samu eesmärke ja ma loodan, et me leiame koostöövõimalusi. Ta mõistab, et USA hakkab olema juhtrollis, kuid ma arvan, et on kohti, kus me saame koostööd teha,» lausus Pompeo ajakirjanikele enne äralendu Sotšist, kus Putin ta vastu võttis. 

Pompeo ütles teisipäeva õhtul Sotšis kohtumisel Putiniga, et USA-Vene koostöö on mõnes valdkonnas suurepärane ja tõi muuhulgas näitena välja Põhja-Korea.

Välisminister ütles enne äralendu lennujaamas ajakirjanikele, et rääkis Vene presidendiga pikalt Põhja-Koreast.

USA-Põhja-Korea tuumarelvitustamistkõnelused on seisakus alates Ühendriikide presidendi Donald Trumpi ja Põhja-Korea liidri Kim Jong-uni teisest kohtumisest veebruari lõpus Vietnamis. 

Aprilli lõpus külastas Kim esmakordselt Venemaad ja pidas Vladivostokis oma esimese kohtumise Putiniga.

Ühendriigid on Pompeo juhtimisel keeldunud sanktsioonileevendusest Põhja-Koreale enne, kui on saavutatud kokkulepe riigi tuumaprogrammi täielikus, pöördumatus ja kontrollitavas lammutamises. Hiina ja Venemaa on seni pooldanud Põhja-Koreale kehtestatud sanktsioonide osalist leevendamist veel enne lõplikku kokkulepet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles