Austria paremäärmuslaste juht tunnistas kirjavahetust mošeeründajaga (1)

Copy
Massimõrvar Brenton Tarrant tappis märtsis Uus-Meremaa mošeedes poolsada inimest.
Massimõrvar Brenton Tarrant tappis märtsis Uus-Meremaa mošeedes poolsada inimest. Foto: Mark Mitchell/Afp/Scanpix / Scanpix

Austria paremäärmusliku rühmituse Austria Identitaarne Liikumine (IBÖ) juht kinnitas meedias esitatud väidet, et tal oli varem tunnistatust tihedam kontakt Uus-Meremaa mošeeründajaga. Tegemist on tõsise probleemiga Austria valitsuskoalitsiooni kuuluva Vabaduspartei jaoks, mida on korduvalt peetud IBOga seotuks.

Austria uurijad on paremäärmuslikku rühmitust IBO (saksa keeles Identitäre Bewegung Österreichs) uurinud alates sellest ajast, kui selgus, et selle liider Martin Sellner sai annetuse Uus-Meremaal Christchurchis mošeesid rünnanud Brenton Tarrantilt.

Seni oli Sellner Tarrantiga suhtlemist eitanud, kui välja jätta e-kiri, kus ta olla teda tänanud 1500-eurose annetuse eest mullu jaanuaris.

Ent ringhääling ORF vahendas eile, et tegelikult pidasid mehed meilisuhtlust, mis lõppes mullu juulis ja oli palju pikaajalisem ning põhjalikum kui Sellner alguses väitis.

Kirjavahetuses kiitsid mehed teineteise panust paremäärmusesse ja vahetasid küllakutseid. Sellner kirjutas mošeeründajale, et kui viimane peaks millalgi Viini tulema, võiksid nad koos kohvi juua.

Sellner kinnitas nende e-kirjade ehtsust, kuid eitas Tarrantiga kohtumist, kui viimane Austrias käis. Samuti ütles ta, et ei olnud rünnakuplaanist teadlik.

Ta tunnistas eile õhtul Twitteris, et kustutas kirjavahetuse enne tema kodule tehtud reidi märtsis, sest ei tahtnud neid kirjasid oma sisendkausta, kuid tegi neist kuvatõmmise, mida politseile näidata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles