Ülemaailmne motonaiste teatesõit jõuab sel nädalavahetusel Eestisse

Postimees
Copy
Foto: Naismootorratturite ühing WIMA

Reedel jõuab Eestisse ülemaailmne mootorrattanaiste aktsioon – teatesõit läbi 85 riigi, kus osalevad tuhanded motonaised. Teatepulga toovad Eestisse soomlased, edasi annavad Eesti motonaised selle pühapäeval pidulikult edasi lätlastele.

Naismootorratturite aktsiooni Women Riders World Relay ehk WRWR 2019 ametlik Eesti saadik Mari Kullerkup selgitas, et ettevõtmine sai alguse Suurbritannia naise Hayley Belli lihtsast tähelepanekust: «Motomaailm on jätkuvalt liialt meestekeskne. Naistele on üldjuhul pakkuda vaid roosasid värve ja nii ongi! See turusegment olevat liiga väike, et siia mingeid valikuid juurde luua ja tuua. Samas ühendab motohuvi ja kirg paljusid ägedaid naisi üle maailma, kel teineteisest veel aimugi pole.»

Parim viis juhtida tähelepanu varju jäetud naistele on kutsuda nad üles end eksponeerima: Bell otsustas leida igast riigist naisi, kes sõidaksid oma või miks mitte mitme riigi ühest piiripunktist teise, võttes ise ühes neist vastu ning andes teises edasi spetsiaalselt selle ürituse tarbeks disainitud teatepulga. Üritus läks mürinaga käima ning mõne kuuga oli WRWR Facebooki gruppi kogunenud üle 15 000 naise, kes olid nõus ülemaailmse teatesõiduga liituma.

WRWR sai alguse 27. veebruaril 2019 Šotimaalt ning lõppeb plaanide kohaselt 2020. aasta alguses Aafrikas. Marsruudi kulgu ja läbitute ning veel läbitavate maade kohta saab ülevaate SIIT.

Eesti etapp

Kuna alguse kohta võib öelda, et eestlasele omaselt ei tekkinud just tohutut tormijooksu antud ürituse korraldamiseks Eestis, otsustas WRWR info jagamise enda peale rahvusvahelise naismootorratturite organisatsiooni WIMA Estonia liige Mari Kullerkup koos teiste wimakatega. Hetkel on Eesti etapile registreerunuid ligi 30, mida võib pidada üsnagi adekvaatseks koguseks, pidades silmas Eesti motonaiste koguarvu. Lisaks on osalejate seas naisi välisriikidest nagu Kanada, Suurbritannia ja Belgia, kes sõidavad etappe ka teistes riikides. Näiteks Austraaliast pärit daam Colette Tindal Edeling on kaasa teinud sõidu alates algusest. Registreerunute hulka kuulub ka nii mõnigi mees, kel on lubatud osaleda vaid rangelt saatjana.

Eestisse jõuab teatepulk Soomest reedel, 17. mail ja selle ametlik üleandmine-vastuvõtmine toimub Tallinnas, restorani Kivi Paber Käärid esisel platsil kell 17. Selleks viiakse läbi tseremoonia, kus Soome esindaja annab teatepulga üle Eesti saadikule ning mille juurde kuulub pildimaterjali kogumine kogu protsessist, kui oluline nõue ettevõtmise kinnituseks.

Laupäeval, 18. mail võetakse ette ühissõit suunaga Pärnu poole, mille raames külastatakse muuhulgas väikese kultuuriampsuna üheskoos Järvakandi Klaasimuuseumi. Pärnus lõpetab õhtu väike sõbralik istumine, et omavahel paremini tuttavaks saada ning muljeid vahetada.

Pühapäeval, 19 mail toimub Pärnus, Aleksandri pubis, juba kuuendat korda Eesti motonaistele suunatud tasuta teabe- ja koolitusüritus «Naiste Päev», mille teemaks sel aastal on teemakohaselt motomatkamine. Seejärel juba võetakse juba suund Ikla poole, kus piiripunkti tuleb vastu Läti WRWR saadik oma saatjaskonnaga ning toimub taas pidulik teatepulga üleandmine.

Aktsiooni üldine ülesehitus

Teatesõidu ülesehitus on lihtne – igas riigis on saadik, kes vastutab oma riigis toimuva etapi eest. Tema seisab hea selle eest, et koondada enda ümber adekvaatne meeskond, kelle abiga antud üritus läbi viia ning ühtlasi levitada infot, mille läbi koguda osalejaid ehk «guardiane», kelle ülesanne on füüsiline teatepulk ohutult järgmise riigi esindajani toimetada. Protsessi fikseerimiseks on korraldajate poolt nõue edastada neile foto- ja videojäädvustus teatepulga üleandmisest. Kui käest-kätte pole võimalik teatepulka anda (näiteks erinevate mandrite vahel), edastatakse see postiga ning dokumenteeritakse nii teelepanek kui ka vastuvõtmine.

Teatepulka saab nii-öelda kaitsta ja transportida iga registreerunud osaleja, kes selleks soovi avaldab. Sõltuvalt riigi suurusest eraldatakse iga maa kohta kas rohkem või vähem päevi, et need sisustada ringisõitmise ning muu meelelahutusega. Üsnagi oluline nüanss siinjuures on veel see, et kogu organiseerimine toimub vabatahtlikkuse või kohaliku sponsorluse alusel.

Statistikat WRWR kohta

Tänaseks teatepulk läbitud juba 31 riiki: Šotimaa, Iirimaa, Walesi, Inglismaa, Prantsusmaa, Hispaania, PortugalI, Andorra, Itaalia, Sloveenia, Horvaatia, Bosnia-Hertsegoviina, Montenegro, Albaania, Makedoonia, Serbia, Ungari, Slovakkia, Poola, Tšehhi, Austria, Lichtensteini, Šveitsi, Saksamaa, Luxemburgi, Belgia, Hollandi, Taani, Rootsi, Norra ja Soome. Ühtekokku on motonaised läbi sõitnud 80 päevaga üle 25 000 kilomeetri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles