Hiina süüdistab vahistatud kanadalasi riigisaladuste hankimises

BNS
Copy
Meeleavaldus Hiina tegevuse vastu Kanadas
Meeleavaldus Hiina tegevuse vastu Kanadas Foto: JASON REDMOND / AFP

Hiina teatas täna, et alates detsembrist riigis kinni hoitavad kaks Kanada kodanikku vahistati ametlikult riigisaladuste hankimisega ja luuramisega seotud kuritegude eest.

Endist Kanada diplomaati Michael Kovrigit kahtlustatakse Hiina riigisaladuste ja luureinfo kogumises ning ärimees Michael Spavori riigisaladuste varastamises ja nende ebaseaduslikus pakkumises välismaal, teatas Hiina välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang pressibriifingul. 

Kanada meedia edastas varem, et 10. detsembril Hiinas kinni peetud Kovrig ja Spavor on ametlikult vahistatud, kuid neile pole endiselt esitatud süüdistust. 

«Kanada mõistab karmilt hukka nende meelevaldse vahistamise samamoodi, nagu me mõistsime hukka nende omavolilise kinnipidamise 10. detsembril,» teatas Kanada välisministeerium avalduses ajalehele Globe and Mail. 

Kinnipidamise järel süüdistasid Hiina võimud Kovrigit ja Spavori esmalt Hiina julgeoleku ohustamise». Hiljem teatas Peking, et kahtlustab mõttekoja Rahvusvaheline Kriisirühm (ICG) heaks töötavat Kovrigit spionaažis, ja kahtlustas, et Spavor varustas teda luureandmetega. 

Spavor on Hiinas elav Kanada ärimees, kes korraldas Põhja-Koreasse turismireise. 

Spionaažisüüdistustes süüdimõistmine võib tuua mõlemale kaasa karmi vanglakaristuse. 

Hiina võimud hoiavad kinni nelja Kanada kodanikku, kellest kaks on uimastikaubitsemise eest surma mõistetud.

Ülejäänud kaks on Kovrig ja Spavor, kelle vahistamises näevad vaatlejad vastukäiku Hiina tehnoloogiahiiu Huawei finantsjuhi Meng Wanzhou vahistamisele Kanadas USA vahistamismääruse alusel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles