Video ja galerii: uus väliskaubanduse- ja IT-minister Kert Kingo astus ametisse (5)

Anna Ploompuu
, reporter
Copy

Täna andis riigikogu ees ametivande uus väliskaubanduse- ja infotehnoloogiaminister Kert Kingo (EKRE). 

Neljapäeva hommikul kohtusid peaminister Jüri Ratas ning väliskaubandus- ja infotehnoloogiaministri kandidaat Kert Kingo Tallinnas Kadriorus president Kersti Kaljulaidiga. President Kaljulaid nimetas uue ministri peaministri ettepanekul ametisse.

Peaminister Jüri Ratas toonitas Kadriorus, et uue ministriga ollakse paljudel teemadel ühistel seisukohtadel: «Mulle meeldib see, et tulevane minister peale ametivannet täna riigikogus kindlasti võtab väga tõsiselt meie väliskaubandust, meie ettevõtjate abistamist ja «uste» avamist, ekspordi tõstmist ja loomulikult meie infotehnoloogia edasiarendamist.»

«Minu meelest on EKRE leidnud väga tubli ja võimeka ministri, aga selge on ka see, et inimene, kes tuleb poliitikasse, peab sellega arvestama, et mitte ei tule vaadata tagasi ainult eilsele ja viimasele nädalale, vaid sageli kümnele aastale ja võib-olla veel rohkemalegi. Ma arvan, et ka ühiskonna poolt need nõuded, mis esitatakse avaliku elu tegelastele, sealhulgas poliitikutele ja ministritele, peavadki olema väga kõrged,» märkis peaminister Ratas. 

«Sooviksin, et saabuks rahu ja me saaksime oma tööga tegelema hakata,» lisas Kert Kingo. Uue ministri esimene tööülesanne on järgmisel nädalal Genfi minek. Täna pärast ametivande andmist tutvub Kingo ministeeriumiga. «Vaatan töökoha üle.»

Kuidas kavatseb uus minister vastata kolleegide küsimustele EKRE retoorika kohta, mis on ka välismeedias palju tähelepanu saanud? «Üle maailma igal pool on erineva retoorikaga inimesi ja igaühel on oma väljendusviisid. Ma usun, et mõistetakse ka seda ja ma arvan, et tõenäoliselt, loodetavasti rohkem ei tule põhjust väga sellel teemal siin arutleda,» vastas ta.  

«Me peame ikka arvestama, et iga inimene ikka ise räägib ja mõtleb ja valib oma sõnavara ja ma usun, et kui need pinged kõik maha jahtuvad, siis laabub kõik ilusti. Saame mõistlikult ja rahulikult oma tööd edasi teha,» ütles Kingo kokkuvõtteks. 

Seejärel läksid peaminister Jüri Ratas ja uus minister Kert Kingo riigikokku, kus Kingo andis ametivande. «Soovin Kert Kingole jõudu ja kiiret sisseelamist uude ametisse, sest juba lähinädalatel tuleb valitsusel lõpule viia riigi eelarvestrateegia ja järgmise aasta eelarve arutelud,» sõnas peaminister Jüri Ratas. 

Ta lisas, et ministril seisavad ees olulised väljakutsed, mis on seotud väliskaubanduse ja ettevõtjate toetamisega välisturgudel ning loomulikult Eesti visiitkaardiks oleva e-riigi arendamisega. 

Enne ministriks saamist oli Kingo riigikogu liige. Varem on ta töötanud juristina maksu- ja tolliametis ning olnud politsei- ja piirivalveametis kriminaalasjade menetleja.

​Kert Kingost sai ministrikandidaat esmaspäeval.

Kaks nädalat varem taandus ühe päeva ministriametis olnud Marti Kuusik seoses kahtlustustega perevägivallas.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles