Madrid: Prantsusmaal peeti kinni endine ETA liider

Copy
Baski separatistliku rühmituse ETA endine poliitiline juht José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea ehk Josu Ternera.
Baski separatistliku rühmituse ETA endine poliitiline juht José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea ehk Josu Ternera. Foto: VINCENT WEST/Reuters/Scanpix

Ennast mitu aastat võimude eest varjanud Baski separatistliku rühmituse ETA endine juht peeti neljapäeval Prantsusmaal kinni, teatas Hispaania siseministeerium. 

Kunagine ETA poliitiline juht José Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea ehk Josu Ternera peeti kinni Prantsuse Alpides Sallanchesis «täna varastel hommikutundidel».

Hispaania võimud on Ternarat tabada üritanud alates 2002. aastast. Teda peetakse seotuks 1987. aasta rünnakuga politseikasarmule Zaragoza linnas, kus hukkus üksteist inimest, nende seas lapsi.

Ternara on rühmituses mõjukas figuur ja arvatavalt on ta tõsiselt haige. Mullu mais lindistas ta «lõppdeklaratsiooni», millega teatati ETA laialiminemisest.

Enne seda osales ta Hispaania sotsialistliku valitsusega peetud rahukõnelustel. Kõneluste nurjumise järel 2006. aastal tõugati ta juhipositsioonilt ja võimu võtsid üle käremeelsemad separatistid. 

1959. aastal asutatud ETA ehk baski keeles Euskadi ta Askatasuna (Baskimaa ja vabadus) iseseisvusvõitlus nõudis aastate jooksul rohkem kui 850 inimese elu. Veel 62 surma omistatakse politseiga seotud ETA-vastastele hukkamiskomandodele või paremäärmuslikele rühmitustele.

1959. aastal asutatud rühmitus kuulutas 2011. aastal välja alalise relvarahu ning läks 2018. aastal ametlikult laiali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles