Palestiinlased paljastavad Eurovisiooni varjupoole (3)

Copy
Eurovisiooni vastu protestivad muusikud esinesid teisipäeval Gaza sektoris, hoones, mis hävines varem sel kuul Iisraeli õhurünnakutes.
Eurovisiooni vastu protestivad muusikud esinesid teisipäeval Gaza sektoris, hoones, mis hävines varem sel kuul Iisraeli õhurünnakutes. Foto: twitter

Palestiina aktivistid püüavad sel nädalal Tel Avivis toimuva Eurovisiooni lauluvõistluse ajal tõmmata tähelepanu Iisraeli okupatsioonile. Muu hulgas korraldatakse turistidele ekskursioone selgitamaks piirkonna keerulist ajalugu ja Eurovisiooni finaaliga samal ajal korraldatakse alternatiivne lauluvõistlus Globalvision.

Haifas peetava Globalvisioni peod toimuvad mitmes suurlinnas, sealjuures Londonis ja Dublinis. Euroopa telekanalid kontserti üle ei kanna, kuid otseülekanne sellest tehakse internetis. Korraldajad innustavad inimesi Eurovisiooni lauluvõistluse asemel vaatama interneti vahendusel Globalvisionit.

Üritusest võtavad osa teiste seas Briti muusik Brian Eno ning mitmed palestiinlastest muusikud. 

Alternatiivürituse eesmärk on organiseerida muusikaüritus, mis toob esile Eurovisiooni algsed väärtused, milleks on kaasamine ja mitmekesisus, ütles üks korraldajatest Najwan Berekdar. 

Lauluvõistluse Globalvision korraldajad avaldasid sotsiaalmeedias üleskutse vaadata Eurovisiooni asemel alternatiivset üritust. 

«Me armastame Eurovisiooni peaaegu sama palju kui vabadust ja õiglust. Seega sel aastal ei vaata me Eurovisiooni. Me toome teini Globalvisioni,» kirjutasid ürituse korraldajad Twitteris.

Palestiina aktivistid ei soovinud lihtsalt kutsuda üles Tel Avivis toimuvat Eurovisiooni lauluvõistlust boikoteerima, vaid tahtsid pakkuda sellele ka alternatiivi. 

Iisrael okupeeris Läänekalda ja Ida-Jeruusalemma 1967. aastal Kuuepäevases sõjas. Hiljem annekteeris Iisrael Ida-Jeruusalemma, ent rahvusvaheline kogukond pole seda sammu tänaseni toetanud.

«Iisrael kasutab kunsti ja kultuuri okupatsiooni varjutamiseks,» ütles Berekdar.

Lisaks Globalvisioni korraldamisele on palestiinlased püüdnud kasutada ka teisi võimalusi oma hääle kuuldavaks tegemiseks. Iisraeli on püstitatud plakateid kirjadega «Julge unistada vabadusest», mille jaoks saadi innustust Eurovisiooni ametlikust loosungist «Julge unistada».

Palestiina aktivistide püstitatud plakati vasakul küljel on näha pilti rannikulinnast Tel Avivist, paremal pool aga on pilt viitega Iisraeli okupatsioonile. Plakatil on kiri «Julge unistada vabadusest».
Palestiina aktivistide püstitatud plakati vasakul küljel on näha pilti rannikulinnast Tel Avivist, paremal pool aga on pilt viitega Iisraeli okupatsioonile. Plakatil on kiri «Julge unistada vabadusest». Foto: Twitter

Teisipäeval mängisid Gaza sektoris muusikud varem sel kuul Iisraeli õhurünnakutes hävinenud hoone varemetes. Sama päeva õhtul katkestasid häkkerid Iisraeli avaliku ringhäälingu eetris olnud Eurovisiooni lauluvõistluse esimese poolfinaali ülekande ja esitasid seal ähvarduse peatse raketirünnaku kohta.

Lisaks on grupp aktiviste võtnud nõuks korraldada Eurovisiooni ajaks Iisraeli reisivatele turistidele ekskursioone okupeeritud Läänekaldale, et rääkida neile keerulisest olukorrast Iisraeli ja okupeeritud alade vahel.

«Inimesed on kogunenud rannapidudele ja nad lehvitavad lippudega, aga neil puudub igasugune arusaam sellest, mis nende ümber toimub,» ütles ekskutsioonil osalenud 24-aastane sakslane Karl.

Mitmel pool Iisraelis on korraldatud proteste ja teisipäeva õhtul püüti takistada Tel Avivi püstitatud Eurovisioonikülla saabunud rahvahulkade liikumist. 

Tel Avivis on politsei karmistanud laupäevase Eurovisiooni finaali eel turvameetmeid, ütles pressiesindaja. Linna rannapiirkonda hakkab laupäeval turvama sajad politseinikud ja eraturvatöötajaid. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles