Toomas Alatalu: Trumpi, Putini ja pisemate poliitmängud

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
USA välisminister Mike Pompeo ja Vene president Vladimir Putin pidid pärast kohtumist Sotšis tunnistama, et Venezuela ja Iraani asjus ollakse teise ettepanekuid välistavatel seisukohtadel, kuid kõnelusi jätkatakse.
USA välisminister Mike Pompeo ja Vene president Vladimir Putin pidid pärast kohtumist Sotšis tunnistama, et Venezuela ja Iraani asjus ollakse teise ettepanekuid välistavatel seisukohtadel, kuid kõnelusi jätkatakse. Foto: POOL

Venemaa presidendi Vladimir Putini esmakohtumine USA riigisekretäri Mike Pompeoga 14. mail ilmus poliitkalendritesse kõigest kuus päeva varem ja kaks päeva pärast seda, kui Venemaa välisminister Sergei Lavrov oli Pompeoga kohtunud Rovaniemis Arktika nõukogu istungil. Samuti esimest korda, sest Pompeo on ju Trumpi uus riigisekretär.

Soome on selgelt soodne koht USA-Vene tippsuhtluseks: mullu juulis toimus Helsingis Putini ja Trumpi esimene tippkohtumine, nüüd lepiti jõulupealinna serval kokku, et esmalt kohtuvad Sotšis välisministrid ja siis kuulab (tervelt neli tundi kestnud) kõneluste tulemused üle Putin. Teemad olid teada: tuumarakettrelvastuse lepingud (millest USA sammude tulemusena on jõus veel vaid üks), Venezuela, Iraan, Põhja-Korea, Afganistan, Süüria ja Ukraina.

30. aprillil – 1. mail läks siiski õnneks kiireks, sest riigipöördekatse Venezuelas, millele nii väga lootis Trump, kukkus mürinal läbi. Hoolimata mitmekuisest meelitustööst ei reetnud Venezuela armee oma riigi presidenti Nicolas Madurot, kelle nii Putin kui Hiina juht XI Jinping on kuulutanud sõbraks. Sestap pidas Pompeo targaks võtta telefon ja helistada Lavrovile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles