Ivan Makarov: euroajakirjanike tagakiusamismaania (36)

Ivan Makarov
, kolumnist
Copy
Ivan Makarov
Ivan Makarov Foto: Erik Prozes / Postimees

Vaevalt et Eestisse tulnud Euroopa ajakirjanikud teadsid Eesti ajakirjanduse olukorrast rohkem kui «Punase proletaarlase» tublid töötajad Lumumba hõimu betetela folkloorist. Sealt ka «ühehäälne» mure, kirjutab kolumnist Ivan Makarov. 

Nõukogude Liitu juhtinud NLKP kaasas oma välispoliitikasse ka töölisklassi: suurtes Venemaa ja teiste vennasvabariikide tehastes korraldati iga välispoliitilise sündmuse puhul miitinguid, kõik töölised aeti tööpinkide tagant platsile, anti kätte plakatid «Käed eemale Vietnamist!», «Mõistame hukka USA imperialismi sepitsusi!», «Vabadus Angela Davisele!», «Ei LAVi apartheidile!», «Peatame Iisraeli sõjardite kuriteod!» ja peeti sütitavaid kõnesid. Iga jumala kord võttis nördinud rahvas ühehäälselt vastu välisvaenlasi paljastavad resolutsioonid, mida Nõukogude Liidu juhtkond kasutas nii sise- kui ka välispropagandas.

See tegi ajupesule vastu pannud rahvale palju nalja. 1960. aastate alguses lauldi Moskva elektrirongides näiteks legendaarset «Albaania tango» viisiga pilalaulu «On langend kangelane, suur Patrice Lumumba», kus kordusid sõnad «Oli miiting Lihhatšjovi nimelises tehases ja ka tehases «Punane proletaarlane»: olgu neetud rahva vaenlane Tshombe ja tema semu, musta lõustaga Mobutu!»

Kommentaarid (36)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles