Reinsalu juhtis tähelepanu Venemaa tegevusele Ukrainas ja Gruusias

BNS
Copy
Urmas Reinsalu
Urmas Reinsalu Foto: Mihkel Maripuu

Välisminister Urmas Reinsalu viibis neljapäeva õhtul Helsingis Euroopa Nõukogu 70. aastapäeva õhtusöögil, kus kutsus Euroopa Nõukogu üles kindlameelsusele jätkamaks dialoogi Venemaa liikmekohustuste täitmise osas.

«Peame olema kindlameelsed, kui näeme häbematut rahvusvahelise õiguse ja inimõiguste rikkumist, nagu seda teeb Venemaa okupeeritud aladel Ukrainas ja Gruusias. Euroopa Nõukogu Parlamentaarne Assamblee otsus sanktsioneerida Venemaad pärast Krimmi annekteerimist oli igati õigustatud ning tulevikus peab neil säilima see õigus iseseisvalt põhikirja rikkumistele reageerida,» rõhutas ta.

Välisministri sõnul on Euroopa Nõukogu üks olulisemaid demokraatlike väärtuste edendajaid ja õigusriigi kaitsjaid. «Neid väärtusi peavad järgima kõik 47 liikmesriiki mööndusteta ja Venemaa jätkuv agressioon ei tohi mitte mingil tingimusel saada premeeritud. Eesti on jätkuvalt üks häälekamaid toetajaid Ukraina ja Gruusia suveräänsusele ja territoriaalsele terviklikkusele,» lisas ta.

Reinsalu õnnitles ka Soomet õnnestunud Euroopa Nõukogu Ministrite Komitee eesistumise puhul. Välisministri sõnul on Soome eesistujariigina teinud väga head tööd tehisintellekti küsimuse tõstatamisel, et uus tehnoloogia vastaks inimõiguste normidele. Ta soovis edu Prantsusmaale, kes võtab tänasest eesistumise teatepulga Soomelt üle.

Euroopa Nõukogu loodi 5. mail 1949. aastal eesmärgiga kaitsta ja edendada inimõigusi, õigusriiki ja demokraatiat. Praegu kuulub Euroopa Nõukogusse 47 liikmesriiki ja pakub ligi 830 miljonile inimesele nende õiguste kaitset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles