Silmad taevasse! Nädalavahetusel saab imetleda kümnendi viimast «sinist kuud»

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Foto: Shutterstock

Sel nädalavahetusel saab taevas imetleda üsna ainulaadset täiskuud - «sinist kuud». Tegemist on kümnendi viimasega, järgmine samasugune on taevas aastal 2021.

Mida tähendab sinine täiskuu? Seda nime kannab täiskuu, mis ühe kalendrikuu jooksul teist korda taevasse tõuseb. Kuid on ka teine põhjus, miks kuu sellise hüüdnime on saanud, selgitab Accuweather.

Ühes aastaajas – kevad, suvi, sügis, talv – on tavaliselt kolm täiskuud. Kui ühte aastaaega mahub aga neli täiskuud, siis kolmas saabki nimeks sinine kuu. Väljend blue moon pärineb inglise keelest, kuid ei tähista kuu värvust. Kuu ise näeb ikka samasugune välja. Once in a blue moon on väljend, millega tähistatakse haruldast sündmust.

Sel kevadel on kokku neli täiskuud, mis teeb selle nädalavahetuse kuust kolmanda – sinise täiskuu. Esimene täiskuu tõusis Eestis sel kevadel taevasse 21. märtsil kell 3:43, vähem kui 24 tundi pärast kevade algust.

Aastaajalised sinised kuud pole üleliia haruldased, neid tuleb ette kord paari aasta jooksul. Järgmine sarnane on 22. augustil 2021.

Maikuu täiskuud vaadeldi vanasti ka kui viljakuse märki – temperatuur on juba piisavalt soe, et loomad saaksid turvaliselt järglasi ilmale tuua. Pikk talv on läbi, loodus õitseb.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles