Demineerijad puhastavad Saaremaad lõhkekehadest

, reporter
Copy
Vanad lõhkekehad.
Vanad lõhkekehad. Foto: Saarte Hääle arhiiv

Järgmisel nädalal, 20.–24. maini on päästeameti demineerijad suurte jõududega Saaremaal, et otsida ja teha kahjutuks lõhkekehi. 

Päästeameti demineerimiskeskuse Lääne-Eesti pommigrupi juhataja ja Saare Kõmina üldjuht Aivar Post rääkis Kadi raadio uudistele, et eemärk on muuta piirkonda ohutumaks, kõrvaldades sõjast maha jäänud lõhkematerjali. 

Varem kogutud info põhjal on kaardistatud kohad, kus on suurem tõenäosus lõhkekehi leida. Nädala jooksul on kaasatud üle 50 inimese ja koostööpartneriteks on kaitseväelased, mereväe tuukrid, politsei, kaitseliit, päästeameti erinevad osakonnad ja Soome kaitseväe vaatlejad. 

Post märkis, et kuna varasematel aastatel on Karujärvest leitud üle 50 lennukipommi, jätkatakse ka sel aastal veekogus lõhkekehade otsimist. 

Sel korral tehakse koostööd kolme Saaremaa sadamaga, et koguda kokku aegunud pürotehnilisi signaalrakette. Posti sõnul võivad sellised signaalraketid olla ohtlikud ja nende kasutamine on keelatud. 

Teisipäeval kell 17–18 saab selliseid seadeldisi ära anda Kuivastu sadamas, kolmapäeval Roomassaare sadamas ja neljapäeval Kuressaare jahisadamas. 

Demineerimistööga ja lõhkekehadega on huvilistel võimalik tutvuda ka täna muuseumiöö ajal Kuressaare Lossipargis. 

Plaanilised demineerimistööd koondnime Saare Kõmin all toimuvad Saaremaal juba teist korda. 

Eelmisel aastal leiti kokku 324 lõhkekeha ja 512 padrunit, kontrolliti üle 20 000 ruutmeetri suurune maa-ala ja 600 meetri ulatuses külateid. 

Ühtlasi reageerisid demineerijad 30 väljakutsele. Võimalikest lõhkekehadest võib teada anda hädaabi telefonil 112.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles