Austria asekantsler astus Ibiza-afääri tõttu tagasi (5)

Copy
Austria asekantsler Heinz-Christian Strache.
Austria asekantsler Heinz-Christian Strache. Foto: Reuters/ScanPix

Austria parempopulistliku Vabaduspartei juhist asekantsler Heinz-Christian Strache astus täna tagasi seoses varjatud kaamera videoga, milles ta ta pakkus Vene oligarhi sugulasena esinenud naisele kampaaniatoetuse eest avalikke hankeid.

Strache lahkus nii asekantsleri kui ka Vabaduspartei (FPÖ) juhi kohalt.

«Esitasin kantsler (Sebastian) Kurzile tagasiastumispalve,» mille ta rahuldas, ütles silmanähtavalt emotsionaalne Strache teleavalduses.

Saksa väljaanded Der Spiegel ja Süddeutsche Zeitung avaldasid eile varjatud kaamera salvestised, mis olid meedia teatel filmitud Ibiza luksusvillas paar kuud enne Austria 2017. aasta parlamendivalimisi. 

Salvestistel arutavad Strache ja tema erakonna parlamendifraktsiooni juht Johann Gudenus naisega, kes väidab end olevat Vene oligarhi õetütar, võimalusi Austriasse investeerimiseks.

Naine ütleb salvestisel, et soovib saada kontrolli Austria suurima tiraažiga tabloidi Krone Zeitung üle. Strache soovitab, et uued omanikud võiksid teha muudatusi ajalehe toimetuses ning kasutada lehte FPÖ valimiskampaania toetamiseks. Asekantsler lisab, et seejärel võiks naine saada juurdepääsu avalikele hangetele.

Lehtede sõnul lisab Strache, et Krone toimetus vastupanu ei osuta, sest «ajakirjanikud on planeedi suurimad hoorad».

Strache sõnul oli kohtumine eraviisiline ning vestlust hoogustas alkohol. Ta rõhutas, et ei kohtunud naisega enam kunagi ning tema ja ta erakond naiselt raha ei saanud.

«Jah, see oli rumal. Jah, see oli vastutustundetu. Jah, see oli viga,» lausus Strache ning vabandas oma pere, sõprade ja toetajate ees. Aeg-ajalt näis, et ta puhkeb kohe nutma.

Nüüdseks endise asekantsleri sõnul kaalub ta avaldatud salvestise lindistajate ja avaldajate kohtusse kaebamist. Salvestise avaldanud lehed rõhutasid, et neil pole kindlat infot sellest, kes keeruka pealtkuulamisoperatsiooni korraldas.

Strache lisas, et lahkub ka FPÖ juhi ametist ning erakonna juhtimine läheb üle transpordiminister Norbert Höferile.

FPÖ allikate sõnul loodab erakond seekaudu päästa koalitsiooni Kurzi parempoolse Rahvaparteiga (ÖVP).

Kõikidest oma poliitilistest ametitest lahkub ka naisega peetud vestluses osalenud Gudenus.

FPÖ esinumber järgmise nädala eurovalimister Harald Vilimsky tühistas laupäeval plaanitud Milano-visiidi, kus ta pidi osalema Itaalia paremäärmusliku siseministri Matteo Salvini kampaaniaüritusel.

Salvestise peale oli eriti pahane Krone Zeitung. Lehe kirjutas oma laupäevase väljaande esiküljel «FPÖ-ga on lõpp!».

Lehe Die Presse esikülg räägib «kuristiku äärel koalitsioonist».

Salasalvestises minnakse Kronest kaugemale. Strache rääkis ka võimalusest erastada osa riiklikust ringhäälingust ORF. Strache sõnul soovib ta, et Austria meediamaastik sarnaneks kõrvalasuva Ungari omale.

Ungari parempopulistist ja marurahvuslasest peaminister Viktor Orbán on riigiomandis meediast teinud valitsuse propagandaharu ning tema liitlased on üles ostnud suure osa riigi erameediast.

FPÖ ründab ORF-i kajastust pidevalt ning väidab, et ORF on tema vastu kallutatud.

Strache näis ka vihjavat viisidele, kuidas naine saaks teha poliitilisi annetusi FPÖ-ga seotud sihtasutusele, vältides seekaudu FPÖ otsetoetamist. Näib, et sellega üritati õiguslikust järelevalvest mööda hiilida.

Viimastel nädalatel pidi kantsler Kurz korduvalt kaitsma oma otsust minna FPÖ-ga valitsusse. Kaitsmise põhjustas rida paljastusi FPÖ liikmete äärmuslikest seisukohtadest.

Strache kohta käinud salvestise seos Venemaaga on eriti piinlik, sest FPÖ-l on Venemaa presidendi Vladimir Putini erakonna Avatud Venemaaga koostöölepe. Paljud hinnangul on FPÖ-l Moskvaga liiga lähedane.

Strache asus FPÖ-d juhtima 2005. aastal. Nooruspõlves flirtis ta uusnatsismiga, kuid FPÖ juhina üritas ta erakonna kuvandit muuta ja teha parteid valijatele meelepärasemaks.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles