Salomé Zurabišvili: Gruusia lootus saada ELi ja NATOsse pole kadunud (4)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Gruusia president Salomé Zurabišvili usub, et Euroopa Liit vajab pärast Brexitit just Gruusiat, kes tooks värsket entusiasmi.
Gruusia president Salomé Zurabišvili usub, et Euroopa Liit vajab pärast Brexitit just Gruusiat, kes tooks värsket entusiasmi. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Möödunud nädalal käis Eestis riigivisiidil Gruusia president Salomé Zurabišvili. President rääkis Postimehele antud intervjuus nii Gruusia soovist jõuda NATOsse ja Euroopa Liitu (EL) kui ka takistustest, mida suur naaber Venemaa nende teele heitnud on.

Kas grusiinid on väsinud ootamast kutset NATOsse ja ELi?

Ei. Toetus NATO ja ELiga ühinemisele ei ole muutunud ja endiselt toetab seda 80 protsenti Gruusia elanikest. Me ei ole katsetanud mingisuguste piinlike mõtteviisidega ning oleme veendunud oma minevikus ja väärtustes. Ka geopoliitiliselt ei ole meil alternatiive. See, kas liikuda NATO ja ELi pole, pole üldse küsimus, mida arutada.

Milliseid vigu on lääs teinud Gruusia-poliitikas?

Seda on väga raske öelda, kuna ajalugu ei saa ümber kirjutada.

Võib-olla pidanuks ELi laienemine algama varem, kohe pärast Berliini müüri langemist, ja see oleks pakkunud mitmesuguseid võimalusi.

Kas see oleks andnud ka parema tulemuse, seda ei tea keegi. Euroopa ei ole ebaõnnestunud ja meie mäletame Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy tegevust 2008. aastal sõja peatamisel, tookord esindas tema Euroopat. Me ei jäänud üksi selles olukorras, kuhu meid pandi.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles