Butina palus videopöördumises annetusi kohtukulude katteks

BNS
Copy
Maria Butina avaldas internetis video, milles palus annetusi kohtukulude katteks.
Maria Butina avaldas internetis video, milles palus annetusi kohtukulude katteks. Foto: SOCIAL MEDIA / REUTERS / Scanpix Baltics

Ühendriikides pooleteiseks aastaks vangi mõistetud Vene kodanikust relvaaktivist Maria Butina avaldas internetis video, milles palus annetusi kohtukulude katteks, edastasid meediakanalid.

Butina sõnul kaebas tema advokaat kolmapäeval kohtuotsuse edasi ja vaja on raha talle maksmiseks.

Butina on ainus Vene kodanik, kes on vahistatud ja süüdi mõistetud USA-s kolm aastat kestnud juurdluse käigus Venemaa sekkumise suhtes riigi poliitikasse.

USA kohtunik määras end ebaseadusliku välisagendina tegutsemises süüdi tunnistanud Butinale aprilli lõpus pooleteiseaastase vanglakaristuse.

«Me ei rahasta advokaadi tegevust, kuid me teeme kõik selleks, et Butinale oleksid

Venemaa välisministeeriumi eestkõneleja Maria Zahharova.
Venemaa välisministeeriumi eestkõneleja Maria Zahharova. Foto: Stanislav Krasilnikov / Stanislav Krasilnikov/TASS / Scanpix Baltics

kättesaadavad kõik õigused Venemaa kodanikuna,» ütles pühapäeval Venemaa välisministeeriumi eestkõneleja Maria Zahharova.

Butina võeti Washingtonis kinni mullu 15. juulil enne USA presidendi Donald Trumpi ja Vene presidendi Vladimir Putini kohtumist Helsingis ja on olnud sestsaadik vahi all. Seega on ta praeguseks ära kandnud juba poole määratud karistusest ja jääb trellide taha ilmselt veel üheksaks kuuks.

Prokuröride väitel käivitas Butina 2015. aasta märtsis plaani luua sidemed Vabariikliku Parteiga, et mõjutada USA välispoliitikat.

Ta tegutses käsikäes ameeriklasest elukaaslase, aktiivse vabariiklase ja riikliku relvaühingu liikme Paul Ericksoniga. Tänu kõrgetele kontaktidele pääses Butina ligi vabariiklaste võimuladvikule.

Vandenõu taga oli Putini liitlane ja Vene keskpanga asepresident Aleksander Toršin, kes ka plaani rahastas.

Butina võeti Washingtonis kinni 15. juulil enne USA presidendi Donald Trumpi ja Vene riigipea Vladimir Putini kohtumist.
Butina võeti Washingtonis kinni 15. juulil enne USA presidendi Donald Trumpi ja Vene riigipea Vladimir Putini kohtumist. Foto: HO / AFP/ Scanpix Baltics

USA prokurörid on öelnud, et kuigi Butina tegutses avalikult ja tal puuduvad sidemed Vene luureteenistustega, kujutas ta endast Ühendriikidele ohtu.

Butina ise on öelnud, et viibis Ühendriikides magistriõppes õppimiseks ja selleks, et aidata tugevdada USA-Vene suhteid. Pärast kohtuotsuse teatavaks tegemist ütles ta Vene ajakirjanikele, et talle määratud karistus on absurdne.

«Ma ei oodanud nii karmi karistust. See on täiesti absurdne ja tohutu häbi USA õigussüsteemile,» sõnas venelanna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles