Tantsujuhid tutvusid Paides XX tantsupeo joonistega

Copy
Foto: eesti laulu- ja tantsupeo SA

XX tantsupeol „Minu arm“ esinevate kollektiivide juhendajad kogunesid 21. mail keskpäevast Paide Muusika- ja Teatrimajas, et tutvuda tantsupeo lavastuse tervikust lähtuvate väljakujoonistega. Liigijuhtide ja lavastajate eestvedamisel käidi kollektiivide juhendajatega läbi kõik suvel vaatajate ette jõudvad 28 tantsu.

Tantsupeo jooniste seminaril saavad 713 tantsupeol osaleva kollektiivi juhendajad kätte juhtnöörid, et pakkuda tantsijatega tantsupidude lahutamatuks ja väga oodatud osaks saanud kauneid mustreid. Suvise suurpeoni jäänud aja jooksul jätkubki töö selle kallal, et kõik tantsud mõjuksid kokku sulades veelgi võimsamalt ning annaksid paremini edasi neis peituvat mõtet.

„Pealtvaatajad ootavad tantsupeolt lisaks tantsudele ja muusikale just kauneid mustreid. Seetõttu on tantsupeol tantsivate kollektiivide juhendajatega vajalik rääkida mustritesse seadmisest tulenevad muudatused läbi ning näidata täpselt jooniste pealt, kus rühmad paigutuvad ja kuhu liiguvad. Praegu jagame viimaseid näpunäited ning lõpliku lihvi saavad joonised ja liikumised enne pidu toimuval ühisel prooviperioodil tantsuväljakutel,“ selgitas XX tantsupeo pealavastaja Vaike Rajaste.

Töö jooniste ja mustritega algas liigimeeskondade ja pealavastaja jaoks siis, kui lavastusse sobivad tantsud selgeks said. Selle protsessi käigus tuli mõelda ka kahel pool tribüünidel istuvatele pealtvaatajatele, sest tantsupeo etendus lavastub üheaegselt nii ida- kui ka läänetribüüni suunas. Väljakul mõjuvad hästi sümmeetrilised joonised ning oluline on, et muster oleks mõlemalt tribüünilt vaadates arusaadav.

Kutse tantsupeol esinema on saanud 713 kollektiivi, kuhu kuulub 10 540 tantsijat ja võimlejat. Tantsupeo tegelaskond on sel korral suurem, kui kunagi varem, kuna lisandunud on täiesti uus  rühmaliik – pererühmad. Kollektiivide akrediteerimine peole toimub juunikuu esimestel nädalatel ning siis selgub peoliste koguarv koos rühmade juhendajate, lastekollektiivide saatjate, kunstilise toimkonna ja tehnilise-korraldusliku tugitoimkonnaga.

XX tantsupeo lugu viib nii tantsijad kui ka pealtvaatajad rändama mööda Eestimaa erinevaid maastikke. Lisaks imelistele mustritele ja tantsuhetkedele kannavad tantsud ka sõnumeid, mis võiksid panna inimesi rohkem mõtlema Eestimaa peale.

XXVII laulu- ja XX tantsupidu “Minu arm” toimub Tallinnas 4.-7. juulini 2019. Tantsupeo esimene etendus toimub neljapäeval, 4. juulil kell 19.00, teine etendus reedel, 5. juulil kell 11.00 ja kolmas etendus reedel, 5. juulil kell 18.00.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles