Galerii: Ukraina uus president andis ametivande ja saatis kohe parlamendi laiali (12)

Copy

Ukraina presidendivalimised võitnud näitleja ja koomik Volodõmõr Zelenskõi vannutati täna parlamendis uueks riigipeaks.

Sellega sai 41-aastasest Zelenskõist noorim Ukraina president pärast NSVLi võimu alt vabanemist. Zelenskõi loobus ametivande andmise eel traditsioonilisest autokolonnist ja jalutas parlamendihoone juurde läbi rahvast tulvil pargi.

Parlamendis toimunud tseremoonial asetas ta käe põhiseadusele ja piiblile ning tõotas kaitsta Ukraina suveräänsust ja sõltumatust. 

Oma ametisseastumiskõnes teatas ta parlamendi laialisaatmisest eesmärgiga korraldada ennetähtaegsed valimised, mis olid algselt kavandatud oktoobrisse. «Ma saadan ülemraada 8. koosseisu laiali. Au Ukrainale!» Zelenskõi sõnul peavad võimule tulema inimesed, kes teenivad rahvast.

Ta soovitas raadaliikmetel valimisteni jäänud kahe kuu jooksul tööle asuda. «Palun teid väga võtta vastu seadus saadikupuutumatuse kaotamise kohta, seadus ebaseadusliku rikastumise kriminaalkorras karistamisest, paljukannatanud valimiskoodeks ja muutke, palun, nimekirjad avatuks,» ütles Zelenskõi. 

«Tehke seda ja riputage omale selle eest medalid rinda - need oleks head hinded erakorralisteks parlamendivalimisteks,» ütles president.

Kriitikud on väljendanud kahtlust, kas Zelenskõi suudab valitseda ilma parlamendienamuseta. Isegi tema ametivande andmise kuupäeva määramine võttis aega nädalaid. Vastvalitud president ise on nimetanud vaenulikke raadaliikmeid pisisulideks. 

Zelenskõi otsib relvarahu

Ta ütles kõnes, et tema esmaseks ülesandeks on relvarahu konfliktis kremlimeelsete mässulistega Ida-Ukrainas. Konflikt on viie aasta jooksul nõudnud umbes 13 000 inimelu. 

«Minult on tihti küsitud, milleks olete valmis selle nimel, et tulevahetus lakkaks? Kummaline küsimus. Aga milleks olete valmis teie, ukrainlased oma lähedaste elu nimel? Milleks? Võin kinnitada, et olen valmis kõigeks, et meie kangelased rohkem ei hukkuks,» ütles Zelenskõi.

Zelenskõi rõhutas, et läbirääkimiste alguseks tuleb vabastada kõik Ukraina vangid. «Meie seda sõda ei alustanud, kuid meil tuleb see lõpetada. Ja me oleme valmis läbirääkimisteks. Kuid olen kindel, et esimeseks sammuks läbirääkimiste poole saab kõikide Ukraina vangide vabastamine.»

Järgmiseks väljakutseks nimetas ta kaotatud alade tagasisaamist. «Ausalt öelda tundub see sõnastus mitte päris kohane, sest ei saa kaotada seda, mis on õiguse järgi nii või teisiti meie jagu. Nii Krimm kui Donbass on Ukraina maa,» lisas Zelenskõi.

Volodõmõr Zelenskõi.
Volodõmõr Zelenskõi. Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA / Scanpix

Kiievis toimunud tseremoonial osalesid teiste seas Eesti president Kersti Kaljulaid, Läti riigipea Raimonds Vējonis, Leedu president Dalia Grybauskaitė, Ungari riigipea János Áder, Gruusia president Salomé Zurabišvili ja Moldova peaminister Pavel Filip.

USA delegatsiooni juhtis energiaminister Rick Perry, Poolat esindas välisminister Jacek Czaputowicz, Türgit asepresident Fuat Oktay ning Aserbaidžaani parlamendi spiiker Ogtay Asadov.

Poliitilise kogemuseta koomik Zelenskõi saavutas valimistel ülekaaluka võidu senise presidendi Petro Porošenko üle. Teises voorus toetas Zelenskõid 73,2 protsenti rahvast, Porošenko poolt hääletas 24,5 protsenti.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles