Vaimulikud: USA-Iraani võimalik sõda muudaks Iraagi lahinguväljaks

Copy
Iraagi šiialiider Moqtada al-Sadr.
Iraagi šiialiider Moqtada al-Sadr. Foto: AFP / Scanpix

Kaks Iraagi mõjukat šiiavaimulikku hoiatas täna, et riik võidakse tõmmata Ühendriikide ja Iraani vahelisse sõtta ja muuta lahinguväljaks.

Vaimulikud tegid avaldused mõni tund pärast raketirünnakut Bagdadi kindlustatud Rohelisele Tsoonile umbes kilomeetri kaugusel USA saatkonnast. Keegi rünnakus haavata ei saanud. 

Iraagi populistlik šiiavaimulik Moqtada al-Sadr hoiatas avalduses, et kõik erakonnad, kes segaksid Iraagi Iraani-USA sõtta, on Iraagi rahva vaenlased. 

Samas ei taha usujuhi arvates ei USA ega Iraan sõda ja ei maksa neid provotseerida.

«Ma ei poolda sõda USA ja Iraani vahel ega toeta mõtet Iraagi osalemisest selles tülis. Kui Iraak ei võta selles küsimuses põhimõttelist seisukoha, võib USA-Iraani tülil olla tõsine tagajärg. Iraak ja selle rahvas ei suuda uut tüli üle elada,» tsiteeris Sadrit Türgi agentuur Anadolu.

Iraani-toetatava šiiarühmituse juht Qais al-Khazali ütles, et on vastu operatsioonidele, mis annaksid ettekäände sõjaks.

Viimastel nädalatel on Washingtoni-Teherani suhted teravnenud ja mõni Iraani ametikandjad on kasutanud USA suhtes teravaid sõnu, samas välisminister Javad Zarif avaldas arvamust, et sõjani asi siiski ei jõua.

USA on saatnud Iraani rünnakuohule viidates Pärsia lahe piirkonda lennukikandja, pommitajad, dessantlaeva ja raketipatarei Patriot. Iraan on omakorda teatanud, et peatab mõnede endale mitmepoolse tuumaleppega võetud kohustuste täitmise.

Trump andis pühapäeval mõista, et islamivabariik hävitatakse, kui see peaks USA huve ründama. 

«Kui Iraan tahab sõdida, siis on see Iraani ametlik lõpp. Ärge enam kunagi Ühendriike ähvardage,» kirjutas Trump Twitteris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles