Itaalia võimuliidu erakond ajas rändevastast eelnõu venitades siseministri marru

Copy
Itaalia siseminister Matteo Salvini,
Itaalia siseminister Matteo Salvini, Foto: Zumapress/Scanpix

Itaalia võimuliitu kuuluv vasakpopulistlik Viie Tähe Liikumine (M5S) ajas täna marru koalitsioonipartneri Põhjaliiga juhi siseminister Matteo Salvini, asudes venitama rändevastase eelnõu heakskiitmisega. 

Salvini soovib võtta selle vastu enne 26. mai Euroopa Parlamendi valimisi, kuid teisipäevasel valitsuse istungil andis M5S mõista, et ei ole valmis määrust selle praegusel kujul heaks kiitma. 

Äärmuslikku eelnõu on kritiseerinud nii M5S, katoliku kirik kui ka ÜRO inimõiguskomisjon.

Ulatuslik kriis valitsuses enne eurovalimisi võiks mõjutada Põhjaliiga valimistulemusi ja plaani asuda europarlamendis juhtima rahvuskonseratiivsete erakondade fraktsiooni.

Põhjaliiga liige Giancarlo Giorgetti nimetas esmaspäeval oma partei truudust M5S-ile arutuks ja hoiatas, et see ei saa kesta igavesti.

M5S soostus novembris vastutahtsi varasema julgeolekumäärusega, kuid poliitikavaatlejate sõnul teadsid nad juba siis, et võivad Salvinile vastu astuda nüüd, kus viimane ei riski valitsuse kokkuvarisemisega enne Euroopa Parlamendi valimisi. 

Igasugune ulatuslik kriis valitsuses võiks mõjutada Põhjaliiga valimistulemust. 

«Kui see (määrus) on lihtsalt tühi valimistrikk, tähendab see, et nad veavad itaallasi ninapidi,» ütles M5S-i esimees Luigi Di Maio.

«Saame näha (valitsuse istungil). Siseminister ei ole meil lasknud seda veel lugeda,» lausus Di Maio eelnõu viimase kavandi kohta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles