Omavalitsus pahandab: riigil pole moraalset õigust Omnivast dividende võtta (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Omniva auto
Omniva auto Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Raplamaa Omavalitsuste Liit leidis, et niikaua, kui Eesti Post ehk Omniva ei suuda õigel ajal ajalehti ja- kirju inimeste postikastidesse toimetada, pole valitsusel õigust riigifirmast dividende välja võtta.

Liidu esimees Heiki Hepner kirjeldas murekirjas valitsusele, kuidas Eesti Post on alanud aasta talve- ja kevadperioodil süstemaatiliselt seadust rikkunud ja talle pandud kohustused täitmata jätnud. Ta tõi näiteks, et kui seadus nõuab ajalehtede ja ajakirjade postkasti jõudmist kuuel päeval nädalas, siis Raplamaal on piirkondi, kus see juhtub vaid kahel-kolmel korral nädalas.

Mures on ka kohalik ajaleht Raplamaa Sõnumid, kes on hilinemiste tõttu isegi tellijaid kaotanud. Kuigi omavalitsused kohtusid Omnivaga ja rääkisid oma murest, ei ole vahepeal kojukanne oluliselt paremaks läinud. Omniva kommunikatsioonijuht Kaja Sepp olevat hilinemisi põhjendanud sellega, et nende töötajad on libedaga kukkunud ja vigastada saanud. Lisaks olevat nende töötajate palgatase liiga madal, mis võib teenuse kvaliteeti halvendada. Tihti on ka inimeste endi postkastid nõuetekohaselt tähistamata.

Kuuldes postifirma põhjendusi pani Raplamaa omavalitsuste liidu juht Hepner riigile ette, et niikaua kui Omniva pole võimeline end varustama piisaval määral kõrgelt motiveeritud tööjõuga ega oma piisavat paindlikkust toime tulla riskide maandamisega, ei ole riigil moraalset õigust võtta välja dividende sellises mahus nagu seda praegu tehakse. Hepner peab omanikutulu kasseerimist sellises olukorras regionaalpoliitiliselt täiesti vastuvõetamatuks.

«Teeme ettepaneku seda arvestada uue riigieelarve kokkupanekul ning vajadusel ka järgnevatel aastatel. Samuti on meie hinnangul vajalik tõhusam järelevalve postiseaduse nõuete täitmise üle,» resümeeris Hepner oma murekirja.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles