Austraalia valimised vallandasid pagulaslaagrites enesetapukatsete laine

Copy
Meeleavaldaja 2015. aastal Sydneys Austraalia valitsuse põgenikepoliitika vastu protestimas.
Meeleavaldaja 2015. aastal Sydneys Austraalia valitsuse põgenikepoliitika vastu protestimas. Foto: Reuters / Scanpix

Austraalia konservatiivide valimisvõit vallandas Nauru ja Paapua Uus-Guinea pagulaslaagrites enesetapukatsete laine, endalt on elu üritanud võtta vähemalt neli inimest, ütlesid ametnikud teisipäeval.

Nauru ja Paapua Uus-Guinea Manuse saarel viibib äärmiselt kehvades tingimustes vähemalt 800 põgenikku, kes on püüdnud Austraaliasse pääseda, kuid on saadetud Vaikse ookeani saartel asuvatesse laagritesse. 

Nende saatuse on määranud Canberra konservatiivse valitsuse pagulaspoliitika, millele loodeti valimistel leiboristide võiduga leevendust.

Arvamusküsitluste põhjal oodatud Tööpartei võit jäi aga tulemata ning peaminister Scott Morrisoni paremtsentristliku koalitsiooni võimulejäämine purustas põgenike lootused ja tõi kaasa enesetapukatsed.

«Olukord Manusel on kontrolli alt väljunud, täna tegi taas kaks inimest enesetapukatse,» kirjutas tuntud kurdi ajakirjanik ja inimõigusvõitleja, asüülitaotleja Behrouz Boochani.

Manuse provintsi politseiülem David Yapu ütles AFP-le, et temal on andmeid vähemalt kümne enesetapukatse kohta, neli neist tehti sel nädalavahetusel.

«Nädalavahetusel oli meil nende ruumides süütamiskatse ja praegu on mõned, kes keelduvad toidust,» lausus ta. 

Austraalia siseministeerium ei ole soostunud kommenteerima.

Opositsiooniline Tööpartei oli valimiste eel lubanud, et võidu korral on nad valmis kaaluma Uus-Meremaa pakkumist võtta vastu Naurule ja Manusele saadetud põgenikud.

Konservatiivse valitsuse põgenikepoliitika on otsustavalt hukka mõistnud nii ÜRO kui inimõigusorganisatsioonid.

Aktivistide sõnul said valimised otsustavaks.

«See oli kogunenud juba kuus aastat, aga nädalavahetuse valimised vallandasid kriisi, mida valitsus ei saa enam ignoreerida,» ütles inimõigusaktivist Ian Rintoul.

Sudaanist, Iraagist ja Iraanist vägivalla eest põgenenud mehed üritasid end üles puua või põlema panna, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles