Grusiinide toetus EL-i ja NATO-ga ühinemisele on veidi kahanenud (2)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Gruusia president Salome Zurabišvili ei näe NATO ja Euroopa Liiduga ühinemise kõrval teisi alternatiive.
Gruusia president Salome Zurabišvili ei näe NATO ja Euroopa Liiduga ühinemise kõrval teisi alternatiive. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Grusiinide toetus oma valitsuse tegevusele NATO ja Euroopa Liiduga ühinemiseks on võrreldes eelmise aasta detsembriga kahanenud, kuid üle poole riigi elanikest usuvad nende organisatsioonidega liitumise vajalikkusesse.

Aprillis toetas valitsuse tegevust Euroopa Liiduga ühinemiseks 77 protsenti Gruusia elanikest, eelmise aasta detsembris oli toetajaid 83 protsenti, selgub USA Rahvusliku Demokraatliku Instituudi NDI tellitud uuringust.

Täielikult pooldab EL-iga liitumist 56 protsenti küsitletutest, neist 66 protsenti põhjendab seda majanduse elavnemisega, 41 protsenti peab liitu suuremaks julgeolekutagatiseks ja 17 protsenti loodab ühinemise järel uutele töökohtadele.

Euroopa Liiduga ühinemise täielikke vastaseid on Gruusias 14 protsenti, nende peamiseks argumendiks on hirm uue konflikti puhkemisest Venemaaga.

74 protsenti Gruusia elanikest pooldab valitsuse tegevust NATO-ga liitumisel, eelmise aasta detsembris oli see protsent 78. Täielikult toetas NATO-ga ühinemist 55 protsenti küsitletutest, neist pooled põhjendasid seda suurema julgeolekuga. 27 protsenti NATO-ga liitumise toetajatest loodavad, et see aitab taastada Gruusia territoriaalse terviklikkuse.

15 protsendi Gruusia elanike jaoks ei ole NATO-ga liitumine vastuvõetav, neist pooled kardavad uut konflikti Venemaaga.

31 protsenti grusiine peab riigi suuremaks julgeolekuohuks Venemaa sõjalist agressiooni, 11 protsenti näevad ohuallikana okupeeritud Abhaasiat ja Lõuna-Osseetiat ning kümme protsenti Venemaa propagandat.

31 protsenti peab suurimaks ohuks Venemaa sõjalist agressiooni, 11 protsenti Abhaasia ja Lõuna-Osseetia okupeerimist ning kümme protsenti Venemaa propagandat.

Küsitluse viis 28. märtsist 15. aprillini NDI tellimusel läbi Kaukaasia uuringutekeskus, sellele vastas 2927 Gruusia elanikku. Okupeeritud Abhaasias ja Lõuna-Osseetias küsitlust ei toimunud.

Eelmisel nädalal Eestit külastanud Gruusia president Salome Zurabišvili ütles Postimehele antud intervjuus, et Gruusia jaoks ei ole teisi alternatiive kui ühineda Euroopa Liidu ja NATO-ga.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles