Vaatlejatel ei ole tõendeid Süüria valitsusvägede keemiarünnaku kohta (2)

Copy
Loode-Süüria.
Loode-Süüria. Foto: Dmitriy Vinogradov / RIA Novosti / Scanpix

Londonis baseeruv vaatluskeskus ütles täna, et neil ei ole tõendeid Süüria sõjaväe keemiarünnaku kohta, mille kahtlusest USA välisministeerium on teatanud.

«Meil ei ole sellise rünnaku kohta mitte mingeid tõendeid,» ütles Süüria Inimõiguste Vaatluskeskuse juht Rami Abdul Rahman.

«Me ei ole dokumenteerinud Latakia mägedes mitte mingit keemiarünnakut,» lisas ta.

Vahemere rannikul asuva Latakia põhjaosa mäed on ainus osa provintsist, mis ei ole kindlalt valitsusvägede käes.

Selle ala pärast käivad viimastel nädalatel Loode-Süürias hoogustunud lahingud valitsusvägede ja džihadistide vahel. Viimased on kasutanud mägesid valitsuse tähtsaima liitlase Venemaa Hmeimimi õhujõudude baasile raketi ja droonirünnakute stardiplatvormina.

Terrorivõrgustiku Al-Qaeda endine haru Hayat Tahrir al-Sham süüdistas pühapäeval valitsusvägesid kloorirünnakus Latakia põhjaosas võitlevatele džihadistidele.

Süüria väed lükkasid süüdistuse tagasi.

Teisipäeval teatas aga USA välisministeerium, et uurib väiteid, nagu kasutanuks Süüria režiim keemiarelvi pühapäeval aset leidnud pealetungis suuresti islamistide valduses olevas Idlibis.

«Me kogume endiselt informatsiooni juhtunu kohta, kuid me kordame oma hoiatust, et kui president Bashar al-Assadi režiim kasutab keemiarelvi, siis USA ja tema liitlased vastavad kiiresti ja kohaselt,» ütles välisministeeriumi eestkõneleja Morgan Ortagus.

Vaatluskeskuse juht ütles, et väidetava pühapäevase rünnaku kohas olid ainult džihadistid, mis tähendab, et objektiivseid andmeid keemiarelvade kasutamise kohta on võimatu saada.

«Tsiviilisikuid selles piirkonnas ei olnud,» ütles Abdel Rahman.

Süüria eelmistest keemiarünnakutest teatanud vabatahtlikud päästjad Valgekiivrid ütlesid kolmapäeval, et neil ei ole väidetava gaasirünnaku kohta andmeid.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles