Aktivistid paljastasid Facebookis hiiglasliku paremäärmusliku võrgustiku (37)

Copy
Facebooki logo.
Facebooki logo. Foto: RITCHIE B. TONGO / EPA / Scanpix

Aktivistide grupi Avaaz poolt käivitatud kampaania paljastas europarlamendi valimiste eel ulatusliku paremäärmuslike Facebooki kontode võrgustiku, mille kaudu edastati libauudiseid ja levitati vihakõnet.

Facebook on praeguseks suure osa kontodest eemaldanud, kokku oli erinevatel gruppidel jälgijaid umbes kuus miljonit. Siiani uuritakse veel sadu kontosid, millel on kokku umbes 26 miljonit jälgijat.

Kokku raporteeris Avaaz üle 500 kahtlase grupi ja Facebooki lehe, mis tegutsesid Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias, Ühendkuningriigis, Poolas ja Hispaanias. Paljud neist levitasid libauudiseid või kasutasid libakontosid ja -profiile, et kunstlikult suurendada enda poolt toetatud partei või veebilehe sisu nähtavust. Sellega rikuti Facebooki reegleid.

Võrgustikud olid märksa populaarsemad kui nende riikide paremäärmuslike ja Euroopa Liidu vastaste erakondade ametlikud Facebooki lehed. Avaazi hinnangu kohaselt vaadati lehti enne nende eemaldamist 500 miljonit korda. See tähendab, et vaatamisi oli rohkem kui kogu Euroopa Liidus valijaid kokku.

Võrgustiku tegevus oli seinast seina, alates valge rassi ülemvõimuga seotud sisu edastamisest Prantsusmaal kuni holokausti eitamiseni ja libakontode abil Saksa äärmuspartei AfD (Alternatiiv Saksamaale) toetamiseni Saksamaal.

Itaalias kasutati taktikat, mille kohaselt pandi esialgu püsti lehed, mis rääkisid ilutoodetest, jalgpallist, tervisest või mõnest muust inimestele huvitavast teemast. Kui piisavalt paljud inimesed olid asunud lehte jälgima, muudeti see poliitiliseks tööriistaks.

Uurijad jälgisid näiteks lehte, mis loodi algselt kohana, kus põllumajanduses tegutsevad aretajad saavad mõtteid vahetada. Vaikselt hakkas grupp muutuma ning lõpptulemusena väljendati seal toetust paremäärmuslikule erakonnale Liiga. Lõksu püütud põllumajandusest huvitatud inimestele postitati hoopis migrantide eest hoiatav video, millel võis näha politseiautot lõhkuvaid sisserändajaid. Videot esitleti tõesena, tegelikkuses oli tegu filmistseeniga.

Avaazi üks liidritest Christoph Schott ütles Guardianile, et võrgustikke ei loodud vaid eesootavate valimiste jaoks. Nende eesmärgiks oli poliitika muutmine valemulje tekitamise kaudu, mis näitaks, et teatud teemadel on ka rohujuuretasandil tugev toetus.

Schotti sõnul on neil gruppidel suur mõju, sest valeinformatsiooni levitatakse mitu aastat kestvate kampaaniate kaudu. Sellega on omakorda võimalik teatud teemasid üles paisutada ja tähtsamana esitleda.

Uurimise viisid läbi iseseisvad uurijad ja ajakirjanikud, kes palgati Avaazi poolt. Raha saadi internetis ühisrahastuse kaudu, kokku annetas väikese summa rohkem kui 47 000 inimest ning sel viisil suudeti korraldada majanduslikult iseseisev projekt. Kokku tegeleb sellega umbes 30 inimest.

Avaazi sõnul ei tehtud uurimise käigus Facebookiga koostööd lehtede otsimisel, kuid leiud edastati sotsiaalmeediafirmale tuvastamiseks ja sulgemiseks.

Avaazi hinnangul tegi Facebook head tööd lehtede eemaldamisel, kuid nende avaldamisel tuleks teha märksa rohkem, sest Facebooki turvalisusega tegelevas tiimis on töötajaid rohkem kui 30 000.

Kommentaarid (37)
Copy
Tagasi üles