Küsitlused ei luba eurovalimistel kõikjal EL-is euroskeptikute võitu

Copy
Euroopa Parlamendi istungisaal selle Brüsseli hoones.
Euroopa Parlamendi istungisaal selle Brüsseli hoones. Foto: Reuters / Scanpix

Euroskeptikute oodatav esiletõus selle nädalavahetuse Euroopa Parlamendi valimistel ei hõlma siiski kogu Euroopa Liitu, nähtub Eurobaromeetri uuringust, mis toob välja paljude riikide kindla teotuse EL-ile.

Arvamusküsitlused lubavad neljapäeval algavatel valimistel häid tulemusi rahvuslikele ja populistlikele jõududele, kes on vastu EL-i tihedamale lõimumisele.

Euroopa Parlamendi tellitud viimane Eurobaromeeter näitab aga, et 61 protsenti vastanuist peab oma riigi EL-i kuulumist heaks asjaks. Toetus EL-ile on kõrgeim pärast 1990. aastate algust.

Hispaania, kes saadab 751-kohalisse europarlamenti suuruselt viienda meeskonna, on üks euroskeptitsismi vastassuuna ülekaalu eredamatest näidetest.

EL-i kuulumisega on rahul 69 protsenti hispaanlastest ja arvamusküsitlused lubavad eelolevatel valimistel võitu tugevalt euromeelsetele sotsialistidele.

Uuring, mille viis Madridis asuv Real Instituto Elcano läbi Prantsusmaal, Saksamaal, Itaalias ja Hispaanias, näitab hispaanlaste suurimat poolehoidu EL-ile.

Isegi aprillivalimistel esmakordselt parlamenti pääsenud paremäärmuslik Vox kinnitab, et «me usume Europasse, sest me oleme Euroopa».

EL-i liikmesusse suhtub toetavalt ka 69 protsenti Portugali valijaist. Küsitlused lubavad enim kohti valitsevatele sotsialistidele, parempopulistide toetus on kasin.

EL-i suurimate toetajate hulka kuuluval Iirimaal suhtub Eurobaromeetri põhjal liikmesusse positiivselt 83 protsenti vastanuist.

Iirimaa nagu Hispaania ja Portugalgi on EL-iga liitumisest tohutult võitnud.

Manchesteri ülikooli poliitikalektori Kathryn Simpsoni sõnul ei saa olla EL-i erinevamat suhtumist kui Iirimaal ja Suurbritannial.

Iirimaa kannab Suurbritannia EL-ist lahkumise põhikoormat ja EL-i partnerid on teda selles pidevalt toetanud.

2004. aastal EL-i liikmeks saanud kolme Balti riigi jaoks on liikmesus samuti jõukuse sünonüüm, sest seeläbi saavutati pääs ühisturule ja kaitstusetunne sõjaka Venemaa külje all.

Isegi Eestis, kus pääses hiljuti valitsusse paremäärmuslikuks peetav erakond, pooldab EL-i liikmesust 74 protsenti valijaist. Seda on rohkem kui Leedus (71) ja Lätis (54).

Lätis ja Leedus ei kandideeri europarlamenti ühtki suuremat euroskeptilist erakonda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles