Zelenskõi nimetas kantseleiülemaks kahtlase oligarhiga seotud isiku (2)

Copy
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kabinetiülem Andrõi Bohdan teisipäeval Kiievis presidendiadministratsiooni hoone ees pressikonverentsi andmas.
Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõi kabinetiülem Andrõi Bohdan teisipäeval Kiievis presidendiadministratsiooni hoone ees pressikonverentsi andmas. Foto: Pavlo Gonchar / ZUMAPRESS.com/Scanpix

Ukraina uus president Volodõmõr Zelenskõi sattus täna kriitika alla otsuse tõttu nimetada oma kantseleiülemaks isik, kes on seotud kahtlase oligarhiga.

Varasema poliitilise kogemuseta telekoomik Zelenskõi võitis presidendivalimised lubadusega poliitilist süsteemi põhjalikult muuta ja see oligarhide mõjust puhastada.

Eile õhtul määras ta oma kantseleiülemaks Andrõi Bohdani, kes seni oli töötanud suurärimees Ihor Kolomoiski isikliku advokaadina. Zelenskõil tuli valimiskampaania ajal tõrjuda väiteid, et ta esindab presidendiks kandideerides Kolomoiski huve ja saab oligarhilt kampaaniaks raha.

Kolomoiski oli Ukraina suurima panga PrivatBank omanikuna Forbesi 2016. aasta Ukraina rikaste edetabelis hinnanguliselt 1,3 miljardini ulatuvate varadega teisel kohal. Võimud süüdistasid teda enne panga riigistamist 2016. aastal sealt 5,5 miljardi dollari kõrvaldamises.

Igor Kolomoiski.
Igor Kolomoiski. Foto: SCANPIX

Ukraina eelmise presidendi Petro Porošenkoga tülli läinud oligarh naasis pärast kaheaastast Šveitsis ja Iisraelis eksiilis viibimist hiljuti Ukrainasse.

Kriitikute väitel ei ole Bohdani ametissenimetamine mitte üksnes poliitiliselt kahtlane, vaid ka seadusvastane, sest ta on pidanud valitsusameteid kukutatud venemeelse ekspresident Viktor Janukovõtši alluvuses.

Ukraina on seadusega keelanud Janukovõtši teenistuses olnud isikutel teatud ametikohtadel töötada. 

«Zelenskõi rikkus seadust,» kirjutas seaduse üks autoreid, ülemraada saadik Jegor Sobolev.

«President asetab end seadusest kõrgemale ja näitab kogu riigile oma tõelist suhtumist seaduse ülimuslikkusesse», lausus samuti vastava seaduse koostamises osalenud Tetjana Kozatšenko. 

Kohaliku meedia andmeil soovitas USA Ukraina eriesindaja Kurt Volker Ukraina vastastel riigipeal Bohdani tungivalt mitte ametisse nimetada. 

Volodõmõr Zelenskõi.
Volodõmõr Zelenskõi. Foto: MARKIV MYKHAILO / AFP / Scanpix
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles