Trump eitas eriprokuröri juurdluse tulemuste kinnimätsimist

BNS
Copy
«Kui Iraan tahab võidelda, siis on see Iraani ametlik lõpp. Ärge enam kunagi ähvardage uuesti Ühendriike,» on Trump kirjutanud.
«Kui Iraan tahab võidelda, siis on see Iraani ametlik lõpp. Ärge enam kunagi ähvardage uuesti Ühendriike,» on Trump kirjutanud. Foto: SIPA / SIPA

USA vabariiklasest president Donald Trump lükkas kolmapäeval tagasi kongressi demokraatide süüdistused Venemaa sekkumist riigi poliitikasse uurinud juurdluse tulemuste «kinnimätsimises.»

«Ma ei tegele kinnimätsimistega,» ütles Trump kiiruga korraldatud pressikonverentsil Valges Majas, kus ta oli vahetult enne seda kohtunud kongressi demokraatide liidrite Chuck Schumeri ja Nancy Pelosiga.

«Seega viige need võltsjuurdlused lõpule,» lausus Trump, hoogustades rünnakuid uurimiste vastu, mida demokraatidest seadusandjad on alustanud tema rahaasjade ja tegevuse suhtes presidendina.

Esindajatekoja spiiker Pelosi süüdistas Trumpi varem eriprokurör Robert Muelleri 22 kuud kestnud juurdluse tulemuste «kinnimätsimises.»

«Me tõesti usume, et on tähtis järgida fakte,» lausus Pelosi ajakirjanikele pärast kohtumist Trumpiga.

«Me usume, et keegi, teiste seas USA president, ei seisa seadusest kõrgemal, ja me usume, et USA president tegeleb kinnimätsimisega,» ütles ta.

Esindajatekoja spiiker on demokraatidest parteikaaslaste üha suurema surve all alustada Trumpi suhtes tagandamisprotsessi, ehkki ta ise seda ei toeta ja tahab keskenduda juurdlustele presidendi kahtlase tegevuse päevavalgele toomiseks.

Kongress pole justiitsministeeriumi viivituse tõttu endiselt näinud eriprokuröri uurimisraporti toimetamata versiooni.

Eriprokurör uuris Venemaa sekkumist USA presidendivalimistesse, Trumpi kampaaniameeskonna ja Vene valitsuse võimalikku kokkumängu ja seda, kas Trump on rikkunud õigusemõistmist takistades seadust.

Mueller jõudis 22 kuud kestnud uurimisega lõpuni märtsis ning Barr andis lõppraportit avalikkusele kokku võttes mõista, et Mueller kokkumängu ei leidnud.

Mueller ise on öelnud, et Barri neljaleheküljeline kokkuvõte raportist moonutas juurdluse järelduste iseloomu ja sisu, külvates avalikkuses segadust.

Mueller ei võta aprillis kärbitud kujul avaldatud 448-leheküljelises uurimisraportis seisukohta, kas Trump takistas õigusemõistmist, kuid toob välja kümme episoodi, kuidas Trump üritas korduvalt Venemaa sekkumist 2016. aasta valimistesse uurinud juurdlust enda kontrolli alla saada ning Muellerit ametist välja puksida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles