Vene kohtunik sai topless-foto eest sule sappa

Copy
Irina Devajeva.
Irina Devajeva. Foto: twitter

Kriitikute sõnul oli Vene kohtunik, kes tagandati ametist palja ülakehaga tehtud foto tõttu, lavastatud süüdi võimudele ebasobivate otsuste eest.

Moskva linnakohtu kõneisik teatas 15. mail, et kohtunik Irina Devajeva lahkus pealinnas asuvast Dorogomilovi ringkonnakohtust ametist.

Kuigi kõneisiku sõnul pani Devajeva ise ameti maha, järgnes Vene meedia sõnul fotoskandaal sellele, et Devajeva otsustas 2018. aasta augustis kaks äärmusluses süüdistatavat teismelist vahi alt koduaresti ümber suunata. Kohtuniku otsus sai toona karmi kriitika osaliseks.

Devajeva otsustas 18-aastase Anna Pavlikova ja 19-aastase Maria Duboviku vahi alt vabastada pärast meeleavaldajate korraldatud «Emade marssi», kus osalejad kandsid mänguloomi, rõhutamaks vahistatute noort iga.

Pavlikova ja Dubovik vahistati 2018. aasta märtsis koos kaheksa teise isikuga ja peeti kinni ekstremismisüüdistuste alusel. Noored olid algatanud internetis peetud valitsuskriitilise grupivestluse põhjal liikumise Uus Vägevus.

Hiljem selgus, et mees, kes tegi ettepaneku liikumise moodustamiseks, koostas selle põhikirja ning üüris kogunemiste jaoks pinda, oli Föderaalse Julgeolekuteenistuse (FSB) eriagent. Meeleavaldajate sõnul lavastasid võimud Pavlikova ja Duboviku süüdi.

Veebileht Znak teatas kahele anonüümsele allikale tuginedes, et Devajeva läks noorte juhtumeid käsitledes vastuollu kahe kõrgema astme kohtunikuga ning sunniti ametist lahkuma, kui kohtunikud said enda valdusesse naisest tehtud topless-foto.

Üks Znakiga kõnelenud allikatest, kes oli kohal ka Devajeva juhtumi arutamisel Moskva linnakohtus, väitis, et arvatavasti oli Devajeva mobiiltelefoni sisse murtud ja sealt foto varastatud.

Allika sõnul oli foto tehtud kaua enne seda, kui Devajeva 2016. aastal kohtunikuks sai. Allikas lisas, et Devajeva ei olnud pilti jaganud ega avaldanud seda sotsiaalmeedias.

Mõned kommentaatorid väidavad, et foto oli vaid ettekääne Devajeva ametist tagandamiseks, sest naine oli läinud vastuollu Kremli poliitikaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles