4 põhilist elureeglit, mis hundiuurija Elli Radinger on huntidelt õppinud (1)

Copy
Hundikutsikad.
Hundikutsikad. Foto: Denis Balibouse / Reuters / Scanpix

Kirjandusfestivali HeadRead avapäeval esines saksa hundiuurija Elli Radinger, kes on huntide uurimisele pühendanud üle 30 aasta ning teinud sellest järeldusi ka inimühiskonna paremaks toimimiseks.

«Ka meie Saksamaal kasvame üles Punamütsikese ja kurja hundiga, aga minu meelest on see kultuuride küsimus,» vahendab kultuur.err.ee saadet «Aktuaalne kaamera». «Kui meie siin Kesk-Euroopas peame hunti kurjaks, siis näiteks Põhja-Ameerika indiaanlaste muinasjuttudes on hunt alati hea nõuandja, ka Põhjamaade saagades on hundid positiivsed.»

Peamiselt Põhja-Ameerikas, Yellowstone'i rahvuspargis üle 30 aasta metsikuid hunte jälginud Elli Radinger on neilt üle võtnud neli põhilist elureeglit: armasta oma perekonda; hoolitse nende eest, kes on sinu hoolde antud; et ära iial anna alla; ära kunagi lõpeta mängimist. Vaata videot err.ee kultuuriportaalist.

***

Foto: Raamat

22. mail Kirjanike Maja musta laega saalis esinenud Elli H. Radinger (1951) on Saksamaa mainekaim hundiuurija. On üsna sobilik, et ta külastab riiki, mis valis hundi oma rahvusloomaks. Radinger räägib oma raamatus «Huntide tarkus» («Die Weisheit der Wölfe», 2017, eesti k Tänapäev, 2018, tlk Eve Sooneste)  et hundid hoolitsevad oma vanade ja haavatute eest, kasvatavad armastusega järeltulijad ning on üldjoontes inimestele sarnasemad, kui me arvatagi oskame. Tänavu ilmus eesti keeles Radingeri sissevaade huntide kodustatud sugulastesse – «Vanade koerte tarkus» («Die Weisheit alter Hunde», 2017, eesti k Tänapäev, 2019, tlk Eve Sooneste). Selles raamatus räägib Radinger sellest, mida ja kui palju võivad õpetada inimestele koerad, kuidas nende usalduslikkus, kannatlikkus, tänulikkus ja intuitiivne tarkus sobiksid olema meile eeskujuks. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles