Senaator: Trump võib kasutada Iraani ohtu saudidele relvade müümiseks

Copy
Saudi kroonprints Mohammed bin Salman, USA president Donald Trump ja Valge Maja nõunik Jared Kushner.
Saudi kroonprints Mohammed bin Salman, USA president Donald Trump ja Valge Maja nõunik Jared Kushner. Foto: Jonathan Ernst / Reuters / Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi administratsioon võib kasutada seaduslikku auku ja kasvavaid pingeid Iraaniga, et müüa relvastust Saudi Araabiale, hoolimata sellest, et Kongress on juba mitu kuud Jeemeni sõja tsiviilohvrite tõttu taolisi tehinguid tõkestanud, lausus eile senaator Chris Murphy.

«Ma olen kuulnud, et Trump võib kasutada kummalist auku relvakontrolli aktis ja kuulutada välja uue suure pommimüügi (mida kasutatakse Jeemenis) Saudi Araabiale viisil, mida Kongress ei saa vastustada. See võib juhtuda juba sel nädalal,» hoiatas demokraadist senaator Twitteris.

Kongressi abi sõnul on relvakontrolli aktis määrused, mis reguleerivad rahvusvahelisi relvatehinguid ning mis lubaksid presidendil eriolukorras kiita heaks relvamüügi ilma Kongressi loata.

Sel juhul võiks president kasutada kasvavaid pingeid Iraaniga, et USA tähtsale liitlasele Saudi Araabiale täiendavat sõjalist varustust tarnida. Trump on varem kiitnud relvamüüki saudidele ameeriklastele töökohtade loomise vahendina.

Trump on kasutanud juba eriolukorra välja kuulutamist USA-Mehhiko piirimüüri jaoks raha eraldamiseks. Nii demokraadid kui vabariiklased tõkestasid toona presidendi käigu, mille tulemusel kasutas Trump esimest korda oma ametiaja jooksul presidendi vetoõigust.

Pole teada, millist relvastust USA soovib Saudi Araabiale müüa või millal tehing peaks aset leidma. Igal juhul põrkuks selline plaan nii Kongressi kui vabariiklaste kontrollitava senati vastuseisule.

Hiljuti hääletasid mõned vabariiklased koos demokraatidega ka resolutsiooni poolt, millega sooviti lõpetada USA toetust Saudide juhitud Jeemeni kodusõjale, mis on olnud riigile katastroofiliste tagajärgedega. Algatusega ei suudetud Trumpi vetot ümber lükata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles