Mõistatuslik skisofreenia - mis selle vallandab ning millised müüdid tuleks ära unustada?

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Skisofreenia algfaasi iseloomustavad meelepetted.
Skisofreenia algfaasi iseloomustavad meelepetted. Foto: Shutterstock

Skisofreenia ohustab teatud hulka noori, kel võivad meelepetted ja luulud tekkida keskmiselt viis aastat enne ägeda psühhoosi avaldumist. Need noored võiks varakult jõuda psühhiaatri vaatevälja, et haiguse avaldumine kuidagigi kontrolli alla võtta.

Märksa tõsisem riskitegur on narkootikumide tarvitamine. Eero Vasar rõhutas, et riskigruppi kuuluvad inimesed peaksid hoiduma igasuguste uimastite kasutamisest. «Teada on, et LSD ühekordne kasutamine on viinud skisofreenia väljakujunemiseni. Amfetamiini ja metamfetamiini korduv kasutamine põhjustab osal inimestel paranoidsele skisofreeniale sarnaneva seisundi. Ketamiin ja fentsüklidiin põhjustavad psühhootilise seisundi. Amfetamiin ja ketamiin põhjustavad remissioonis patsientidel haiguse ägenemise,» loetles ta.

Psühhiaater Liina Haring lisas, et uuringutes on korduvalt tõestatud kanepitarbimise ja skisofreeniasse haigestumise seost. «Kanepisuitsetajatel on geneetilise eelsoodumuse korral ligi kaks korda suurem risk haigestuda skisofreeniaspektri häiresse võrreldes mittetarvitajatega. Seos on seda tugevam, mida varasemas eas on kanepi tarbimist alustatud ning mida sagedamini kanepit on tarbitud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles