Vajadus Gröönimaa õhuruumi valvata sunnib Taanit hävitajaid juurde ostma

Copy
Taani kaitseminister Claus Hjort Frederiksen.
Taani kaitseminister Claus Hjort Frederiksen. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Taani võib olla sunnitud Gröönimaa õhuruumi valvamiseks hävitajaid juurde ostma, sest Venemaa sõjaline kohalolek Arktikas on suurenenud, ütles Taani kaitseminister Claus Hjort Frederiksen.

Venemaa sõjategevuse laienemine piirkonnas võib sundida Taanit paigutama hävitajaid Gröönimaale, seletas minister. See tähendaks, et õhujõududele tuleb osta kavandatust rohkem hävitajaid.

Taani on otsustanud osta praeguste F-16-te järglasena 27 USA hävitajat F-35. Neist aga ei piisa, kui tuleb lennukeid alaliselt ka Gröönimaale paigutada, ütles Hjort Frederiksen uudisteagentuurile Ritzau.

Tema sõnul ei ole Taani suutmatus Gröönimaa õhuruumi valvata ja seda rikkuvaid lennukeid tõrjuda seni probleemiks olnud, sest põhjaaladel ei ole olnud sõjalisi pingeid. Olukord on muutumas, sest Venemaa on ehitanud Arktikasse uusi lennuväebaase.

Näiteks Venemaale kuuluvatel Franz Josephi maa saartel asuv Nagurskaja baas jääb Gröönimaast vaid tuhande kilomeetri kaugusele. Vene lennukid võivad õhustankimise abil lennata sealt takistusteta Gröönimaa õhuruumi. Kui õhuruumirikkumised tekivad, tuleb Taani kaitseministri sõnul vastata neile hävitajate alalise Gröönimaale paigutamisega.

«Me ei saa lasta Taani õhuruumi rikkuda. Meil tuleb kaitsta sealset autonoomiat samamoodi kui Taanis ja Läänemerel,» ütles Hjort Fredriksen nädala algul ajalehele Berlingske.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles