NATO peasekretär: vastame küberrünnakutele kõigi vahenditega

Copy
NATO peasekretär Jens Stoltenberg neljapäeval Londonis küberturbekonverentsil kõnet pidamas.
NATO peasekretär Jens Stoltenberg neljapäeval Londonis küberturbekonverentsil kõnet pidamas. Foto: EPA/Scanpix

NATO peasekretär hoiatas neljapäeval Venemaad ja teisi võimalikke vaenlasi, et allianss on valmis vastama küberrünnakutele kõigi selle käsutuses olevate vahenditega.

Jens Stoltenbergi hoiatus langeb ajale, kui NATO liikmesriikides Ühendkuningriigis ja Hollandis algasid europarlamendi valimised ja NATO riigid on valmis võimalikeks välisriikide mõjutuskatseteks.

Lääneriigid süüdistavad Venemaad katses mõjutada USA 2016. aasta presidendivalimisi ja lüüa küberrünnakutega rivist välja Ukraina taristut. Moskva eitab seotust vahejuhtumitega. 

«Et heidutusel oleks täielik mõju, peavad võimalikud ründajad teadma, et me ei piira oma vastust küberruumiga, kui meid küberruumis rünnatakse,» ütles Stoltenberg ühisel pressikonverentsil Briti välisministri Jeremy Huntiga.

«Me saame ja me kasutame kõiki meie käsutuses olevaid vahendeid,» hoiatas Norra ekspeaminister.

Hunt ütles, et Briti riiklik küberturbekeskus (NCSC) on viimase pooleteist aasta jooksul jaganud Vene pahatahtliku tegevuse üksikasju 16 NATO riigiga.

«Küberajastul on autoritaarsetel riikidel sellised vahendid vabade ühiskondade õõnestamiseks, mida varasema ajastu diktaatorid oleks kadestanud,» lausus Hunt.

«Hiljutised sündmused näitavad, et meie vaenlased peavad demokraatlike valimisi avatud ühiskonna peamiseks nõrkuseks,» lisas Briti välisminister.

Stoltenberg ja Hunt keeldusid ütlemast, mis meetmeid NATO võib küberrünnaku alla sattumise korral rakendada. 

«Me peame tasakaalustama selguse meie valmiduse osas vastata konstruktiivse ebamäärasusega selle osas, mida me mingites olukordades täpselt teeksime,» märkis Hunt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles