EUROVALIMISTE BLOGI: Le Pen esitab valimisvõidu järel Macronile nõudmisi (29)

Postimees
Copy
Marine Le Pen.
Marine Le Pen. Foto: Alain ROBERT/SIPA / Scanpix

Euroopa Parlamendi valimiste tulemusena kaotavad hääli parlamendi suurimad fraktsioonid, paremtsentristlik Euroopa Rahvapartei ja sotsiaaldemokraadid. Ent nende hääled ei läinud mitte üksnes euroskeptilistele ja rahvuslikele parteidele, mis võidutsesid Itaalias ja Prantsusmaal, vaid ka liberaalidele ja rohelistele, kes oma häältesaaki märkimisväärselt kasvatasid.

Seekordsete eurovalimiste keskseteks märksõnadeks võib pidada tsentristide langust ja roheliste võidulainet. Kuigi europarlamendi suurima fraktsioonina jätkab Euroopa Rahvapartei (EPP) ja nende järel tegid teise tulemuse sotsiaaldemokraadid, kaotasid mõlemad hääli ja peavad tõenäoliselt koalitsiooni moodustamiseks tegema koostööd liberaalide ning rohelistega, kes mõlemad kasvatasid toetust.

«Populistid saavutasid sama suure laine või veidi parema kui 2014. aastal, aga nad ei põhjustanud tsunamit,» ütles mõttekoja Jacques Delors Institute juht Sebastien Maillard uudisteagentuurile AFP. Maillard on veendunud, et parempoolsed ei ole suutelised häirima järgmise europarlamendi demokraatlikku elukäiku.

Prantsusmaal alistas Marine Le Peni Rahvusrinne presidendi Emmanuel Macroni erakonna. Itaalias saavutas valimisvõidu siseminister Matteo Salvini juhitud parempopulistlik Liiga, mis hoolimata valimisvõidust ei teinud nii head tulemust, nagu arvati valimiste eel. Ungaris korjas suurima häältesaagi peaminister Viktor Orbáni juhitud Fidesz. 

Suurbritannias võitis esialgsete andmete kohaselt riigi 73st kohast koguni 29 Nigel Farage' juhitav Brexiti Partei. 

Saksamaal võitis valimised kantsler Angela Merkeli kodupartei CDU, ent eelmiste valimistega võrreldes jäi erakonna häältesaak väiksemaks. Hääled kaotati peamiselt rohelistele, kes võitsid rohkem kui 20 protsendi valijate poolehoiu. Paremäärmuslik Alternatiiv Saksamaale (AfD) tegi oodatust kehvema tulemuse ja pälvis 10,5 protsenti häältest. 

Austrias võttis valimisvõidu kantsler Sebastian Kurzi juhitud Austria Rahvapartei, hiljuti korruptsiooniskandaali sattunud Austria paremäärmuslased tulid kolmandale kohale.

Kommentaarid (29)
Copy
Tagasi üles